Dolgozói riportsorozat – Hanák Éva

„MI AZÉRT VAGYUNK, HOGY A BETEGEKET ÉS A DOLGOZÓKAT ELLÁSSUK!”

Interjú Hanák Éva Élelmezésvezetővel

„Ide jöttem a hasamban a lányommal és a karomban az unokámmal megyek nyugdíjba. „ – mondja nevetve Hanák Éva, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház élelmezésvezetője.

  •  Ez volt az első és egyben az utolsó munkahelyem is. 1983. augusztus 15-én jöttem ide, a kistarcsai kórházba dietetikusnak, miután 5 hónap gyakorlaton vettem részt. 12 évig voltam terápiás dietetikus, nagyon szerettem osztályra járni, a betegeknek tanácsot adni. Ezt követően csábítottak át az élelmezésre, 13 évig helyettes, majd 2008. óta élelmezés vezető vagyok. Rajtam kívül jelenleg még 43 beosztottam dolgozik az élelmezésen.

Milyen feladatokat lát el az élelmezési osztályon?

  • A munkám nagyon sokrétű, felsorolni is nehéz a feladatokat, de többek között én tervezem a dolgozók étlapjátAz élelmezésnek biztosítani kell az intézményben gyógykezelés és ápolás alatt lévő betegek, illetve az intézet dolgozói részére, a mindenkori hatályos élelmezési normák betartása mellett, a szükséges tápanyagokat tartalmazó változatos, megfelelő minőségű és mennyiségű étkezést, beleértve az orvos által elrendelt diétákat is.

A betegeknek napi ötszöri étkezést és számos diétát biztosítanak. Hogyan jön létre az étlap?

  • A betegeknek 15 féle diétát főzünk minden nap, a dietetikusok felügyelik, hogy ténylegesen azt kapják, amit előírtak nekik. A dolgozóknak a normál étrenden kívül 10 féle diétát biztosítunk, amihez orvosi javaslatot kérünk.  – magyarázza Éva. A dietetikusoknak 8 heti forgó étlapja van, ami diétákra lebontva is megtervezett, és természetesen amennyire csak lehet, az egy alapanyag rendszert veszi figyelembe. Ez azt jelenti, hogy ha pl. zöldborsó főzelék van a normál étkezőknek, akkor ennek a pürésített, a tejmentes, a sótlan, a fehérjementes, a gluténmentes, stb., vagyis az összes verziójából próbáljuk a többi diétát levezetni. Ha valaki egyáltalán nem lehet zöldborsót, mert műtét után kezd étkezni, akkor fokozatosan építjük fel a diétáját. Az is előfordulhat, hogy egy betegnek extrém a diétája, akkor természetesen teljesen más alapanyagokból azt az egy adagot is elkészítjük részére.

A köztudatban az él, hogy a kórházi menza szinte ehetetlen. Mi a véleménye erről?

  •  A diétát igénylő betegeknek beszűkül a lehetőségük, hogy mit ehetnek. Így előfordulhat, hogy elégedetlenek. A könnyű-vegyes étrendet fogyasztók kevésbé panaszkodnak, mert mi háziasan főzünk, próbálunk megfelelni a vidéki elvárásoknak, az ünnepeknek és persze a rendeleteknek, előírásoknak. A reggelinél, vacsoránál zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket is adunk előírás szerint, még akkor is, ha nem jövünk ki a normából.

Úgy hallottam, messze híres sütemények is készülnek a kórházban!

  •  Így bizony! A konyhán belül van egy cukrász műhely, ahol a sütemények, édességek 99 százaléka készül. Régen két cukrász dolgozott, most csak egy cukrászunk van, ő készíti a túrós batyut, az ízes tekercset, a hókockát, az aranygaluskát vagy a pogácsákat. A rendezvényeinken is az általa készített finomságok sorakoznak az asztalokon. Előfordul, hogy nem győzi egyedül, olyankor a betegeknek hozatunk finom pékárut.

Aki ennyiféle ételért felel, az otthon mennyire jó szakács?

  •  Én bevallom, nem igazán szeretem otthon a konyhát, a férjem nagy bánatára. – mondja nevetve Éva. Ő viszont annál jobban. Amit kell, azt megfőzöm, méghozzá jól, de inkább a férjemet hagyom érvényesülni. Nagy gourmand, akit pihentet a főzést, engem viszont fáraszt. Nem ez a legnagyobb hobbim.

És akkor mi a legnagyobb hobbija?

  •  Az unokám, aki most 11 hónapos, nagyon nagy öröm és boldogság vele minden együtt töltött perc.

A pandémia kihatott az élelmezési osztályra is?

  • Ez egy speciális helyzet, ilyennel munkánk során még nem találkoztunk. Nagyon sok plusz feladatot hárít ránk. Mindent egyesével csomagolunk, egyszer használatos eszközökkel, edényekkel, dobozokkal, csomagoló anyagokkal, poharakkal oldunk meg és palackos ásványvízzel. Ügyelünk arra, hogy ami a fertőző osztályra bekerül, az onnan ne kerüljön vissza. Mindent elkülönítünk a nem covidos betegek étkezésétől.

Munkája során milyen sikerélményeket él meg?

  • A különböző rendezvények a kórházban, mint pl. a Flór Ferenc Nap, a Semmelweis Nap, a karácsonyi ünnepség mind-mind összehozzák a dolgozókat. Közös nagy étkezéseket tartunk és bizony jólesik, ha megköszönik a munkánkat és dicsérik, hogy milyen finom volt. A betegektől érkező köszönő leveleket külön gyűjtjük. Pozitív visszajelzés az is, amikor a gyakorlaton levő végzős főiskolásoktól kapok olyan kedves sorokat, amitől a könnyem is kicsordul.

Nem nehéz itt hagyni a kórházat?

  •  Emberileg és szakmailag is nehéz elválni. Mindenkivel szerettem együtt dolgozni, a vezetőségnek nagyon hálás vagyok, hogy mindig is támogatott munkám során. Nagyon szerettem itt dolgozni, de 40 év munkaviszony után egy picit már vágyom a nyugalomra. Egyszerre megyünk nyugdíjba a férjemmel és az a tervünk, hogy a balatoni, vízparti telkünkön pihenjünk és unokázzunk.

 

Szilágyi Szilvia


A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!