A Szemészeti Osztály bemutatása

„A SZEMÉSZET ADJA A LEGTÖBB SIKERÉLMÉNYT AZ ORVOSI SZAKMÁK KÖZÜL”

A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szemészeti Osztálya az „A” épület III. emeletén található, osztályvezető főorvosa Dr. Nemes János szemész, aki 2007 óta dolgozik a kórház Szemészeti Osztályán.

 – Szerintem a szemészet a legjobb szakma, többek között azért, mert nagy a mindennapos sikerélmény. Talán a legtöbb sikerélményt adja az orvosi szakmák közül. Hogy csak egy példát említsek, a leggyakrabban alkalmazott szemészeti beavatkozás, a szürkehályog műtét és műlencse beültetés után a betegek többsége már másnap jól tudja az olvasótáblát olvasni. Ennél gyorsabb, látványosabb gyógyulásra kevés példa akad. – mondja a főorvos.

 Dr. Nemes János osztályvezető főorvos

 

A Szemészet szervezeti egysége három részből tevődik össze. Járóbeteg ellátás, osztály és műtő. Az osztály 15 ágyon látja el a régió betegeit, egy egyágyas kórteremben, egy kétágyas kórteremben és három négyágyas kórteremben. Az osztályhoz tartozik még két kórterem az egynapos sebészeti ellátás céljaira.

Mennyire széles az osztály műtéti spektruma?

 – A beavatkozások legnagyobb része tervezett műtét, azon belül is az egynapos műtétek közül a szürkehályog műtét a leggyakoribb beavatkozás. Ennek száma évente 1300-1400 körül volt a covid-járvány előtt, ez most kb. 1100-ra csökkent, de reméljük, visszaáll a korábbi műtéti szám. A műtétes munkánk másik nagyon fontos része az ún. hátsó szegment műtétek, az üvegtesti és ideghártya műtétek, amelyek jóval nehezebb műtéti eljárások, nagyobb műszerezettséget és tapasztalatot is igényelnek. Ezen kívül operálunk zöldhályogot, végzünk szemhéjműtéteket, helyreállító műtéteket, például a szemhéjak ki- és befordulásának korrekcióját. Az osztályon ellátunk nem-műtétes betegségeket is, szemfenéki keringészavarral rendelkező betegeket – ilyen az artériás és vénás elzáródás és a látóidegfő keringészavara, a szem súlyos fertőzéses kórképeit (szaruhártya gyulladás, uveitisek), illetve sürgősségi eseteket, például szemsérülteket is.

 A szürkehályog egyértelműen az idősebbek betegsége?

–  Igen, de egyre gyakoribb a fiataloknál is. Illetve nagyon sokan fordulnak hozzánk olyan kevésbé előrehaladott szürkehályogos páciensek, akik szeretnének szemüveg nélkül élni. Amikor eltávolítjuk a szürkehályogot, akkor beültetünk egy műlencsét a szembe, és léteznek olyan speciális műlencsék, melyekkel nem csak távolra, hanem közelre, monitortávolságra is lehet látni, így a betegek műtét után remélhetőleg szemüveg nélkül látnak minden távolságba.

Milyen a hátsószegment műtétes betegek összetétele?

– Nagyon heterogén, mert ide tartoznak a cukorbetegek, akiknél a betegség okozta szemészeti szövődményeket kezeljük műtéttel, ezenkívül az ideghártya leválással kezelt betegek. Elég nagy csoportot alkotnak azok a betegek, akiknél az ideghártya felszínén alakul ki egy nagyon vékony lemez, és ez okoz olyan problémát, amely a látásukat megrontja. Hátsó szegment műtéttel kezelünk egyes szürkehályog műtét okozta komplikációkat, valamint súlyos szemgyulladásos betegeket is.

Van olyan szembetegség, amivel nem foglalkoznak az osztályon?

– Nem vállalunk szaruhártyaműtéteket, az onkológiai szembetegségeket, illetve gyermekek szemműtéteit.

A szemészeti járóbeteg ellátásban mindig rengeteg a beteg. Mi ennek az oka?

 – Ambuláns tevékenység során évente közel 21 000 betegvizsgálat történik. Ide tartoznak a glaucomás és diabeteses betegek gondozása, szemfenéki nagy felbontású keresztmetszeti képek készítése, optikai koherencia tomográffal (OCT), szemfenéki angiográfia, szemészeti ultrahang vizsgálatok, szemfenéki és az elülső szegment lézerkezelései. A szemészek ma már biológiai terápiát is alkalmaznak, például egyes szemészeti állapotokban, amikor szemfenéki vizenyő képződéssel jár a betegség. Ilyenkor injekció formájában a szemgolyóba kell juttatni a gyógyszert. Ezek a betegek rendszeres injekciózásra szorulnak, vannak, akik 1- 2 év alatt meggyógyulnak, de a többség éveken át, rendszeresen jár kezelésre. Ez nagyon megdobja a betegszámot. Óriási kihívás nekünk is, hiszen ezeken a napokon ez 70-100 beteget jelent. Ilyenkor mindenki velük foglalkozik.  Mindemellett, ahogy fejlődik az orvoslás, fejlődik a szemészet, úgy egyre több az olyan szembeteg, aki gondozásra, rendszeres ellátásra, felügyeletre vagy gyógyszeres kezelésre szorul. Ezért ilyen magas a betegszám a szemészeteken. Nem akut panasszal hónapokat kell várni egy szemészeti vizsgálatra. Az osztályon a 6 szakorvos mellett 4 szakorvosjelölt, 10 ápolónő, 4 adminisztrátor, a műtőben 2 műtősnő, 2 műtőssegéd dolgozik és egy szakdolgozó, aki a műtőben segít.

Dr. Nemes János osztályvezető főorvos műtét közben

 

Hogyan néz ki egy napja osztályvezető főorvosként?

– Viziteléssel kezdek, megnézem az osztályon fekvő összes beteget, aztán vagy operálok – ez általában heti 4 nap – vagy bemegyek az ambulanciára. Amikor a rezidenseink ott vannak velünk, sokat asszisztálok nekik, nagyon szép feladat megtanítani őket operálni. Szerencsére folyamatos az utánpótlás, ez egy népszerű szak a fiatalok körében, úgy látom.

A komolyabb szembetegségek elkerülése vagy időbeni felismeréséhez elengedhetetlen a prevencióról beszélni…

– Mint minden szakterületen, itt is fontos a prevenció. 45 év felett mindenkinek el kellene menni 1-2 évente szemészeti vizsgálatra, egyrészt azért, hogy megmérjék a szemnyomásukat, mert ha magasabb a szemnyomás, akkor az zöldhályogra utalhat.  Mivel a zöldhályog általában egy jól kézben tartható betegség, ezért nem túl szerencsés, ha akkor derül ki, amikor már látásromlást okoz. Természetesen a szemészeti vizsgálatnak része a látásvizsgálat és a szemfenékvizsgálat is, amelyekkel további betegségek is kiszűrhetőek.

Mennyire felszerelt a Szemészeti Osztály?

– A mi osztályunk egy nagyon jól felszerelt osztály a műszerek szempontjából, ha a műtőt nézzük, akkor van két operációs mikroszkópunk és két kombinált készülékünk, melyekkel szürkehályogot is lehet operálni és hátsó szegmentet is, illetve van egy olyan optikai rendszerünk, melynek segítségével nem kell az operációs mikroszkópon az okulárokat használni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy óriási háromdimenziós tv, az orvos felvesz egy 3D szemüveget és annak a segítségével operál. Elsősorban a hátsó szegment műtéteknél használjuk ezt az optikai rendszert. Ezen kívül a műtőben megtalálható lézer és egyéb számos kézi műszer, melyet felsorolni is nehéz lenne. Az osztályunk is jól felszerelt, van egy infravörös lézerrel működő készülékünk, ami nagyon pontosan meg tudja határozni egy szürkehályogos beteg esetén, hogy milyen dioptriájú műlencsét kell beültetni.  Két optikai koherencia tomográfiás (OCT) készülékünk is van, melyekkel keresztmetszeti képet készíthetünk a szemfenékről, nagyon nagy felbontásban. Amikor szemfenéki vizenyőt monitorizálunk, akkor ez a készülék óriási segítség, mivel lehet látni, hogy a vizenyő hogyan változik a kezelések hatására. Az újabban beszerzett OCT képes kimutatni a szemfenéken a legkisebb ereket, kapillárisokat is. Rendelkezünk egy modern ultrahang készülékkel, két számítógép vezérelt látótér készülékkel, két lézerkészülékkel – az egyikkel szemfeneket szoktunk lézerezni, a másikkal szürkehályogműtét után megvastagodott lencsetokot, illetve zöldhályogos betegek szivárványhártyáját.

A rengeteg beteg és felelősségteljes munka mellett is mindig jókedvűek az itt dolgozók…

 – Jó a hangulat a dolgozók között, én úgy tapasztalom, hogy a kollégák odafigyelnek egymásra a munkán kívül is, összetartó a csapat, tavaly például kétszer is voltunk együtt kirándulni.

A Szemészeti Osztály főnővére, Pandák Zsuzsanna 30 éve dolgozik szemészeten, a Kistarcsai kórház a harmadik munkahelye. Zsuzsa egész lényéből sugárzik munkája iránti elkötelezettsége és szeretete.

1993 óta dolgozom szemészeten, voltam asszisztens, osztályos ápoló. 2020-ban lettem a Szemészeti osztály főnővére. Nagyon szerettem minden munkaköröm, szeretek minden feladatot, ami a szemészettel kapcsolatos.  

Milyen feladatokat látnak el a szakdolgozók a szemészeti osztályon? Mi a legnehezebb része munkájuknak?

–  Minden osztályos felvételre kerülő betegünknek először az ambulancián kell jelentkeznie. Ez naponta akár 14-18 főt is jelenthet a reggeli órákban. Ott történik a betegek látásélességének vizsgálata, a műtéti előkészítés első lépései.  Ezeket a vizsgálatokat az oda beosztott orvos és az ambulancia asszisztensei végzik. A betegek többsége szürkehályog műtétre érkezik. Nagyon nagy területet látunk el, Pest, Nógrád és Heves vármegyékből érkeznek betegeink. Az előzetes vizsgálat után kezdődik az osztályos munka. Betegfelvétel, reggeli vizit, konzultáció, majd betegelhelyezés, műtéti előkészítés. Ambuláns kisműtétre érkező betegek fogadása, előkészítése a beavatkozásra. A napi kezelések végrehajtása, akár 15 percenként éjjel – nappal, a műtétes betegeink kötéscseréje, látásélesség ellenőrzése, a délután-esti vizitek előkészítése, asszisztálás. Ezek a vizitek teljesen különbözőek a más osztályokon megszokottakhoz képest. Itt minden hétköznap van főorvosi vizit, amely az osztályos vizsgálóban történik, nem a betegágy mellett.  Betegeink nagy részét egynapos sebészeti ellátás keretében látjuk el. Idős beteganyaggal dolgozunk, akik elesettek, látásuk sérült, rengeteg odafigyelést, törődét, szeretetet igényelnek.

A műtétek 15 óráig általában befejeződnek. 16 óra után jelenléti ügyelet van, ami azt jelenti, hogy este 20 óráig elérhető ügyeletes orvos az osztályon. Az ápolók a legtöbb kórházi osztályhoz hasonlóan 12 órás műszakokban dolgoznak. Az ügyeleti időben ambulanciára sürgősségi ellátásra érkező betegek fogadása is az osztályos nővér feladata. Az anamnézis felvétele és a látásélesség vizsgálata után értesítjük az ügyeletes orvost. Hétvégén és éjszaka 1-1 fő ápoló van beosztva.

Vannak nem műtétes napjaink is. Ahogy főorvos úr is említette, az injekciózásra előjegyzett páciensek száma naponta 70-100 fő, akiket ambuláns betegként veszünk fel, de mindenkit a műtőben látunk el. A műtőbe osztályos előkészítést követően mehetnek be. Ekkora beteglétszám ellátásához a kórtermek átrendezésére is szükség van, ez is az ápolók feladata, így a betegek ellátásához 2-3 ápoló munkája elengedhetetlen egy műszakban. A kezelés után a betegek hazaengedéséhez is kell a segítségünk. A szemészeten nem tud elválni az ambulancia és az osztály munkája, igazi csapatként dolgozunk.

Mit szeret a legjobban munkájában?

– Az osztály főnővéreként sok feladatom van. 15 szakdolgozóval dolgozom, akiknek a beosztásáért, szabadságáért, napi jólétéért vagyok felelős. Ez a menedzseri munka nem mindig könnyű feladat, de nagyon kedvelem. Az osztály személyi, tárgyi feltételeinek a biztosítása is az én feladatom és szinte mindenhol ott kell lennem. Részt veszek a reggeli viziteken, az alacsony ápolói létszám miatt ápolóként az osztályos feladatok elvégzésében. Amennyiben a feladataim engedik szívesen segítek az ambulancián egy-egy lencsetervezés vagy OCT elkészítésével. Legjobban a betegeinket szeretem és a róluk való gondoskodást.

Soha nem gondolta, hogy szemész orvos legyen? 

– A szakközépiskolában megfordult a fejemben, hogy orvos leszek – belgyógyász. Szemész orvos sosem szerettem volna lenni. Túlságos manualitást, precizitást igényel és bár nagyon sokféle kreatív tevékenységet végzek, a mikrosebészeti eljárások nem vonzottak.  

Az elmúlt években a sok középfokú szakképzés mellett 3, a szakmámhoz kapcsolódó diplomát is szereztem. Az ápolói hivatást választottam. Nagyon jó döntés volt részemről, szeretem a szakmám, a kollégáimat, a napi kihívásokat, a szemészet és az orvostudomány fejlődését. Amikor elkezdtem 1993-ban szemészeten dolgozni nem gondoltam, hogy a későbbiekben semmiért sem cserélném el. Kevés ember van, aki pályája során elmondhatja magáról, hogy jó szakmát választott, és kielégíti mindaz, amit csinál, de én azok közé tartozom.

                                                                                              /Szilágyi Szilvia/