A Transzfúziológiai részleg bemutatása

„JÓ ÉRZÉS, HA MINDEN ORVOS ÚGY ÁLL BE EGY MŰTÉTRE, HOGY MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ VÉR ÁLL RENDELKEZÉSRE”

A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Transzfúziológia részlege vérrel, a vérkészítménnyel, vérátömlesztéssel, annak során bekövetkező, illetve esetlegesen fellépő kedvezőtlen reakciók vizsgálatával foglalkozik. Részlegvezető Dr. Parlag Erika, aki reumatológus főorvos,  transzfúziológus.

– A kórházban 2006. novemberétől dolgozom. Ezt megelőzően 1993. augusztusától a gödöllői Vérellátóban volt a munkahelyem, amit azóta bezártak. Ott szakvizsgáztam.

Akkor még a Vérellátóban végeztük a vérválasztást, vércsoport szerológiai vizsgálatokat, a gödöllői Vérellátó biztosította a kórház számára a vérkészítményeket. Volt szerológiai labor, meg tudtuk nézni, hogy milyen probléma áll fenn ellenanyag pozitivitás esetén, amit most az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) végez, mert centralizálva lett a vérellátás. Az OVSZ mind a vérellátási-, mind a transzfúziológiai feladatok ellátása során a Szabályos Gyógyszergyártás Irányelveinek (GMP) megfelelő minőségügyi rendszert működtet, aminek elsődleges célja a véradó és a transzfundált beteg egészségének védelme. Előbbiek érdekében a vércsoport meghatározásánál és a fertőző betegségek szűrővizsgálatakor, továbbá a vérfeldolgozási technológia során mindig a nemzetközi elvárásoknak megfelelő módszerek kerülnek alkalmazásra. Nagyon szigorúan szabályozott rendszer, mert nagyon fontos, hogy abban az adott vérvételi egységben, csakis annak a páciensnek, az a vércsoportú vére legyen, mert az alapján kerül majd a betegnek beadásra.

Egy számrendszert használ a vérellátás, ami minden vérvételi csőre, egységre, a számítógépes rendszerbe, és minden ezzel kapcsolatos dokumentációra, papírra rákerül. Ezzel az egységszámmal anonim a véradó, ezzel az egy számsorral fut végig minden vérkészítmény a vérvételtől a beadásig. Ez a visszakövetés miatt nagyon fontos, mert például, ha megkapta a beteg azt az x sorszámú, mondjuk 0 negatív vörösvérsejt készítményt és jelentkezik nála valamilyen tünet, betegség, mondjuk egy májgyulladás, akkor számsor alapján vissza lehet keresni a véradó egyént, a donort. Ezzel biztosítjuk, hogy oda-vissza követhető legyen azzal az egy számsorral a donor és a beteg közötti útvonal.

Mennyire jellemző, hogy szükség van a visszakövetésre?

Ritkán fordul ez elő, de ugye minden betegségre nem lehet szűrni a vért és vannak azért ritka, de vérrel, vérkészítménnyel átvihető betegségek. Régen például, amikor nem volt kötelező a Hepatitis C (májgyulladás) szűrése, többen fertőződtek a vér beadása során, de amikor már azonosították a vírust és a vizsgálati technika fejlesztésre került, akkor bevezették a vérellátásban is a szűrését. Ahogy később a HIV fertőzésre is. Amint megjelentek ezek a lehetőségek, úgy Magyarországon is nagyon gyorsan bevezetésre kerültek a vérek ezen vizsgálatai.

Milyen feladatokat lát el az Ön által vezetett részleg?

– Ha mondjuk valaki vérszegény vagy valamilyen vérkomponens, vérlemezke hiányát igazolja a vizsgáló orvos, annak a pótlását kéri, ezen készítmények beszerzése, tárolása, biztosítása minden adminisztrációval együtt a feladatunk. Minden esetben az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítja a vérkészítményeket, Dano Sándorné, Gizike a vezető, ő koordinálja, hogy mi az a készítmény készlet, amivel jól és biztonságosan működhet a részlegünk. Vannak olyan műtétek, melyekhez vérbiztosítás kell, ezeket is koordinálja és felügyeli, hogy mihez mennyit kell bekérni, tarja a kapcsolatot mind a kezelőorvossal, mind az OVSZ-szel, szervezi a szállítást, végzi az adminisztrációt.

Milyen vérkészítményeket biztosít az OVSZ?

– Vörösvérsejt, plazma, trombocyta, esetleg faktorkészítmények. Ezeket a vérkészítményeket bekéri a Transzfúziológia az OVSZ-től. A betegek vérkomponenseket kapnak, nem teljes vért. A tervezett műtétekhez a vérkészítményeket Gizike szervezi, vannak a normál, úgy nevezzük, hogy csoport azonos transzfúzióra szoruló betegek, amikor innen a vérdepoból tudunk vérkészítményt biztosítani, ezt itt tároljuk a kórházban. Minden vércsoport meghatározott mennyiség alapján áll a rendelkezésünkre. Ha egy betegnek vörösvérsejtre van szüksége és még nem kapott vért, nincs is semmi olyan előzménye, ami vérválasztást indokolna, nincs ellenanyag pozitivitása az eredeti vércsoport vizsgálat alapján, akkor innen a depoból kap vért. Előfordulnak speciális kérések is, például olyan eseteknél, ha valaki nemrégiben már transzfundált vagy ellenanyag pozitivitás merül fel a labor által végzett alap vércsoport vizsgálat során. Ez esetben vérválasztással, speciálisan az ő véréhez választott vörösvérsejtre vagy vérkészítményre van szükség, ilyenkor ezt a kompatibilitási vizsgálatokat az OVSZ végzi, s speciálisan annak a betegnek küldi meg a véréhez kiválasztott vérkészítményeket.

 Mennyi ideig lehet a vérdepoban tárolni a vérkészítményeket?

– A vérdepo hűtőszekrényben vörösvérsejt készítményeket +4 fokon tároljuk, a vérkészítményen jelzett lejárati időig (vérvételtől 35 nap) és van egy friss fagyasztott plasma tárolásra alkalmas hűtő is. Minden készítményen tehát fel van tüntetve, hogy mikor vették az alanytól és hogy meddig tárolható. Egy mosott vagy besugárzott készítményt rövidebb ideig lehet tárolni, mert az már sérülékenyebb, de ezt az OVSZ mindig jelzi a lejárati idejét

A mindennapok során a legfontosabb feladatokat Dano Sándorné Gizi látja el, aki 2000-óta oszlopos tagja a Transzfúziológiai részlegnek. 1996-óta dolgozik a kistarcsai kórházban. Először az Ápolási részleg megbízott főnővére, majd a Pszichiátria Osztály főnővére volt.

– Már reggel 6-fél 7 között bent vagyok és átveszem az ügyeletet az ügyeletes főnővértől, átnézem a műtő által átküldött műtétesek listáját, a vérbiztosításokat, hogy kinek szükséges a műtéthez vér. – meséli Gizi – Az OVSZ-be küldök emailt, hogy milyen készlettel tudok gazdálkodni, milyen vérbiztosításokat kérek az adott napra, a műtéti vérbiztosításokat egy héttel korábban e-mailben át küldöm az OVSZ-be. Megnézem a szerológiai eredményeket, amik ügyeletben beérkeztek, ezeket az osztályokra felviszem, átnézem a beérkezett vérválasztásokat. A műtővel tartom a kapcsolatot, a belgyógyászati osztályoknak kiadom a vért, minél gyorsabban, hogy el tudja kezdeni az orvos a transzfúziót. Egyszerre 5-6 dologgal foglalkozom, de mindig szerettem a pörgést. Ahogyan megérkeznek az osztályok által kért vizsgálati anyagok, beírom egy általam vezetett füzetbe, összekészítem, 9 órakor elindítom a sofőrt az OVSZ-be, mert 10-ig be kell érnie minden vizsgálati anyagnak. Ebbe akár választott vér, akár csoport azonos, akár plazma, akár trombocyta, bármilyen vérkészítmény bekérése történik, ezt összekészítem és telefonos megbeszélés alapján lejelentem az OVSZ-nek. Megbeszéljük, hogy az általam igényelt vérkészítményt egységekre lebontva tudják-e biztosítani a betegeknek, vagy netán le kell vegyenek egy-egy egységet, ugyanis rajtunk kívül még 18 intézetet látnak el. Valahogy mindig alkudoznunk kell, de úgy kell megoldani, hogy mindenkinek jó legyen. A gyerekosztálynak mindig a maximumot adják meg, prioritást élveznek a gyerekek, ezen kívül a szülő nők, a császárosok.13 órakor ismét van egy OVSZ-es kiszállításunk, ami sürgős esetben kiküldött vérekre vonatkozik. Ahogy megvan a műtéti kiírás, átnézem, kinek kell biztosítani vérkészítményt, kinek kell választott vért adni, ezt megpróbálom biztosítani a következő napra. Minden esetben az OVSZ-szel folyamatos az egyeztetés. Vannak akut estek is, amikor vagy a műtőben vagy az osztályon kell sürgőséggel egyeztetni. Elég összetett feladat, amit ellátok.

 Mi a szépsége a munkájának?

Gyorsan kell dönteni, minimális a döntési idő, örökös készenlétet igényel. Jó érzés, ha minden orvos úgy áll be egy műtétre, hogy megfelelő mennyiségű vér áll rendelkezésre, hogy egy nagy vérzés után, a keringése folyamatában mehet és pótolni tudjuk, ha szükséges. Munkám gyakorlati része mellett irodai munkát is végzek, a készítmények kettős könyvelését, a kimutatások is hozzám tartoznak. Gyakorlatilag minden folyamat az enyém. Szeretek pörögni, szeretem a munkám, igyekszem tudásom legjobbját nyújtani, de ügyelek arra is, hogy a családom is kapjon belőlem. Minden erőmet, ami a munkámon felül van, azt a 2 éves kisunokámra fordítom.

_____________________________________________________________       /Szilágyi Szilvia/