Dolgozói riportsorozat – Dunai Kovács Judit

„EBBEN A SZAKMÁBAN SEM DŐLHETÜNK HÁTRA, NEM MONDHATJUK, HOGY MINDENT LÁTTUNK MÁR”

Interjú Dunai Kovács Judit sonográfussal

13 évesen mandulaműtétje volt a Bethesda kórházban. A Fül-Orr-Gégészeten volt egy nővérke, aki a kisugárzásával, a gyerekekhez való viszonyával, a kedvességével és türelmével nagy hatással volt rá. Tetszett neki, ahogy a hófehér, ropogósra vasalt köpenyében bement a betegekhez és mindenkihez volt egy kedves szava a kórteremben. Mikorra felépült a műtét után, eldöntötte, hogy mindenképp egészségügyi területen és lehetőleg gyermekkórházban szeretne majd dolgozni. Ez így is lett. Dunai Kovács Judit a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán dolgozik 2012. január óta (2 év kihagyással), mint sonográfus.

 Milyen utat járt be az elhatározástól a jelenlegi munkaköréig?

Akkoriban az ország egyik legjobb egészségügyi szakközépiskolájának tartott Kállai Éva Egészségügyi Szakközépben tanultam és érettségiztem, majd az Országos Kardiológiai Intézet Gyermek Intenzív Osztályán kezdtem el dolgozni. Ebben az időben kezdett az ultrahang teret hódítani a szívbeteg gyerekek diagnosztikájában. Prof. Kádár Krisztinával sok időt töltöttem a ,,Visszhangban”, ahogy akkor hívták az ultrahang labort. Azt hiszem itt kezdődött a szerelem az ultrahang és köztem. 1991-től a Madarász utcai Gyermekkórház ultrahang rendelőjében dolgoztam dr. Fayez Daboussal. Ő kezdte el az országban elsőként a szervezett csecsemő koponya és hasi szűrővizsgálatokat. 2003. januárjában lehetőségem volt jelentkezni a prof. Harkányi Zoltán – dr. Morvay Zita szakmai mentorálásával elindított első magyaroszági sonográfus képzésre. 2004. júniusában 27-en végeztünk, mint általános és vasculáris sonográfusok. Fayez dr. végig támogatott, majd vizsgálni is engedett, sokat köszönhetek neki. Itt kell megjegyeznem, hogy a radiológiai területen nagyon kevés sonográfus dolgozik, sajnos a radiológiai szakmában itt Magyarországon nem elfogadott ez a szakma. 2008-ban kezdtem babamozi vizsgálatokat végezni (kezdetben még 3D, majd 4D), majd ebben az évben jelentkeztem az ETI által szervezett utolsó OKJ képzésre a szülészet-nőgyógyászat területen. 2012-től itt, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban kezdtem el dolgozni, jelenleg is a genetikai ultrahangokat végzem. Hálás vagyok az akkori osztályvezető főorvosnak, dr. Gerő Györgynek, aki bizalmat szavazott nekem, dr. Várkonyi Péter, dr. Surányi Tibor és dr. Szentágotai Ferenc főorvosoknak, akik támogattak a munkámban és abban, hogy fejlődjek is. A mai napig igyekszem az új ismereteket elsajátítani, fejleszteni a tudásom. Ebben a szakmában sem dőlhetünk hátra, nem mondhatjuk, hogy mindent láttunk már.  Nekünk vizsgálóknak lépést kell tartanunk a tudomány és a technika fejlődésével.

Mit jelent a sonografia?

– A sonografia vagy echografia ultrahang vizsgálatot jelent, melynek lényege, hogy a vizsgáló eszköz (transducer) ultrahang nyalábokat bocsájt ki a vizsgált terület felé, amik aztán a szöveti sajátosságoknak megfelelően különböző mértékben elnyelődnek, visszaverődnek. A visszaérkezett információt az ultrahang gép ,,agya” a monitoron látható képpé alakítja. Az ultrahang vizsgálat számos előnyei között említendő: nincs mellékhatása, bármikor ismételhető, azonnali eredményt ad, könnyen dokumentálható.

Mit csinálnak pontosan a sonográfusok?

– A szülészeti területen magzati diagnosztikai ultrahang vizsgálatokat, a nőgyógyászati területeken kismedencei hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálatokat végzünk önállóan, de orvosi szakmai felügyelettel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgálatokat elvégezve, azt a szakmai protokollnak megfelelően képi dokumentációval ellátva elvégezzük, a leletet megírjuk. Amennyiben elváltozás kerül felismerésre, a felügyelő orvosnak referálva, a továbbiakban az ő rendelése szerint járunk el. Ilyenkor sor kerülhet kontroll ultrahangra, vagy előfordul, hogy magasabb szintű intézménybe kell irányítanunk a kismamát genetikai tanácsadásra, magzati szív ultrahangra.

A terhesség alatt mi a protokoll ultrahang vizsgálatok kapcsán?

– A protokoll szerint a terhesség alatt 3 nagyobb ultrahang vizsgálat történik. Az I. UH vizsgálat során a magzat méreteinek meghatározása mellett ki kell zárnunk durva fejlődési rendellenességeket, illetve genetikai rendellenességekre utaló ultrahang jeleket. Néhány éve lehetőség van a kórházban az ilyenkor elvégezhető kombinált tesztre, ami a három leggyakoribb genetikai rendellenességekre (Down syndroma, Edwards-sy, Patau-sy.) végez kockázatbecslést. Ezt a vizsgálatot kizárólag FMF licenc-el rendelkező vizsgáló végezheti. Ehhez egy elméleti képzés után zajló sikeres tesztvizsga kell. Majd 3 saját ultrahang képet kell beküldeni, melyeken a nyaki redő mérési kritériumának szabályosságait a londoni központban bírálják el. Az engedély 1 évre szól, minden évben meg kell újítani. Ma Magyarországon 102 szakember (orvos és sonográfus) rendelkezik ezzel a licenc-el. Jómagam 2014 óta.

A II. UH vizsgálat a legfontosabb a várandósság alatt. A magzat minden ultrahanggal vizsgálható szervét végig kell nézni, mérni és mindezeket dokumentálni. Megmérjük a fejkörfogatot, haskörfogatot, combcsont és felkarcsont hosszát, a gép a betáplált statisztikai adatok alapján kiírja a terhességi kort, és az ehhez tartozó becsült súlyt. Rendkívül körültekintőnek kell lenni, ma Magyarországon a terhesség 24. hetéig lehet kérni a terhesség befejezését egy esetleges fejlődési rendellenesség esetén. Természetes, hogy minden kismama egészséges kisbabát szeretne. Nekünk nem feladatunk, hogy felesleges szorongást keltsünk bennük, de az eltérésekről felvilágosítást kell adnunk és szükség esetén a további vizsgálatokra kell irányítanunk.

A III. UH vizsgálat alatt ismét végig kell nézni a magzati szerveit, ugyanis vannak rendellenességek, melyek a terhesség előre haladtával alakulnak ki vagy válnak láthatóvá. Ilyenkor is megmérjük a magzat méreteit, keringési vizsgálatot végzünk, így megállapíthatjuk, hogy a magzat jól fejlődik, jól érzi magát. Fontos a kisbaba elhelyezkedésének (merre helyezkedik el a koponya), a lepény állapotának, a magzatvíz mennyiségének megállapítása. Természetesen, ha az idő és a magzat fekvése, vizsgálhatósága is engedi, itt a kórházban is igyekszem megmutatni a kisbaba arcocskáját, ha csak 1-1 kép erejéig, hiszen nem mindenkinek van lehetősége babamozira menni. A gyermeket váró párok ennek mindig nagyon örülnek.

Minden szavából érezni a munkája iránti szeretetet…

– A munkámra szerencsére nemcsak elvégzendő feladatként tekintek, hanem a hivatásom és egyben a szenvedélyem, a családom után a legfontosabb az életemben. Szeretek emberekkel foglalkozni, ezt másképp nem is lehetne csinálni, hiszen naponta akár 40 emberrel találkozom, mindenkinek válaszolni kell a kérdéseire, még akkor is, ha azok a kérdések már sokadszorra hangzanak el aznap. Örülök, hogy (közvetve ugyan) de gyerekekkel foglalkozhatom, ami számomra fontos volt a pályaválasztásom, munkahelyeim választása során. Igaz, ők még a pocakban vannak, de így még izgalmasabb.

Mit szeret leginkább munkájában?

– Jó érzés látni, hogy a leendő szülők megnyugszanak, ha minden rendben van, s az ő örömüknek egy kicsit én is a részese lehetek. Természetesen előfordul, hogy vannak nehéz pillanatok. Egy magzat elvesztésével vagy súlyos rendellenességével szembesülni a terhesség során bármikor rendkívül megterhelő mindenki számára. Ilyenkor nagyon fontos az empátia, a nyugalom. Időt kell adni a kismamának, ha kérdezni szeretne, és csöndben kell lenni, ha sírni szeretne. Ezeket a – szerencsére ritkán előforduló – eseményeket a vizsgálónak sem könnyű elengedni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kisbabák nagy része egészségesen jön világra, a mai korszerű vizsgálóeljárásoknak köszönhetően a rendellenességek zöme méhen belül felismerésre kerül.

A kórházon kívül mivel tölti szívesen idejét?

– Kevés szabadidőmben a családommal szeretek lenni, kertészkedem, imádom az olasz konyhát, jógázom, olvasok.

                                                                                                                                                                               /Szilágyi Szilvia/