A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály bemutatása

„AZ A CÉLOM, HOGY CSAPATMUNKÁBAN TUDJUNK MINÉL JOBB, PONTOSABB, GYORSABB MUNKÁT VÉGEZNI.”

Interjú a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával, Dr. Fekete Tamás Ferenc szülész-nőgyógyász szakorvossal és Szepesi-Lábai Katalin Réka főnővérrel.

A kistarcsai kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya 8 évvel ezelőtt elnyerte a Bababarát Kórház címet, mert olyan újszülött ellátási és szoptatási gyakorlatot követ, amely lehetőséget nyújt az édesanyák számára, hogy újszülöttjüket kizárólag szoptatással táplálják. Az osztály néhány éve a Család-barát címet is megkapta. Hogy ez mit jelent, többek között erről is beszélgettünk az osztályvezető főorvossal és a főnővérrel. 

A szülészet és a nőgyógyászat egy osztályt alkotnak. Hogyan választható szét mégis ez a két terület? 

– Én abszolút kétfelé tudom választani az osztályt. – mondja Dr. Fekete Tamás Ferenc osztályvezető főorvos. A nőgyógyászat mind mentalitásban, hozzáállásban, ellátásban mást igényel, mint a szülészet. A nőgyógyászaton betegeket látunk el, a szülészeten pedig többnyire egészséges populációt, de a szülészeti ellátásban is el tudunk különíteni két fő csoportot. Akinek van alapbetegsége, az a patológiás terhesség, ők külön orvosszakmai ellátást igényelnek, és nagyobb számban vannak az élettani terhességek, akik nem igénylenek orvosszakmai ellátást és  – kicsit leegyszerűsítve – akár otthon is szülhetnének.

A kistarcsai kórházban évi 1500-at meghaladó szülésszám alapján a szülészet nagy forgalmú osztálynak számít. Mennyire tájékozottak a kismamák?

– A kismamák tájékozottak, de ez egy kétélű kard, mert nem mindig a megfelelő portálokon tájékozódnak. – mondja Szepesi-Lábai Katalin Réka főnővér. Kistarcsa is megkapta korábban a bababarát címet, de azóta már család-barát lettünk. Ami egy magasabb szintre emelést jelent, hiszen nemcsak a babát tartjuk szem előtt, hanem az egész családot. Nálunk az újszülött azonnal az anya mellkasára kerül, 2 órát együtt lehetnek, nem is választjuk el őket, hacsak nem szükséges valami miatt. Aranyórának nevezzük ezt az időszakot. A háborítatlan 2 óra alatt nem történik lemosás, fürdetés, pelenkát sem teszünk az újszülöttre, hogy a testi kontaktus, a bőr-bőrrel való érintkezése megmaradjon. Az édesanyára helyezve betakarjuk az újszülöttet egy meleg takaróval, alulról pedig az édesanya teste melegíti. A hüvelyi szülés után az aranyórában együtt van a család. Majd a szülést követő két óra letelte után az osztályra helyezéskor tájékoztatjuk a szülőpárt, hogy a kórtermekben nincs látogatás, hanem erre a célra a kijelölt látogató helység szolgál.

Az édesapák mennyire vesznek részt a szülési folyamatban?

– Természetesen bent lehetnek szülésnél és az esetek többségében úgy tervezik, hogy csak egy bizonyos ideig maradnak a szülőszobában, amikor már kibújik a baba, azt már nem szeretnék látni. Aztán ez szinte kivétel nélkül megváltozik, és végig bent maradnak a baba megszületéséig – folytatja a főnővér. Nálunk nincs protokoll szerinti fürdetés, apuka is ott lehet, ahogy a szülésnél is. – Sőt, orvosi kezdeményezésre apa által tartott szülésfelkészítő is van. – veszi át a szót Dr. Fekete Tamás. Egy kolléganőnk férje tartja, aki korábban jelen volt apás szülésen. Ez egy interaktív előadás, az amúgy 8 alkalmas, heti rendszerességgel megtartott szülésfelkészítő része.

Ahogy a kórház más osztályai, úgy a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály ellátása is kimagasló színvonalú. Főorvos úr miben látja ennek meglétét? 

– Az ellátás színvonalát úgy érzem, nem az orvosválasztás fogalma fogja fenntartani, hanem egy osztálynak a protokoll rendszere. Ha azt mindenki betartja, akkor az ellátás színvonala többé-kevésbé egységesíthető és a beteg elégedetten fog távozni. Nálunk ez úgy érzem, gördülékenyen működik. A  nőgyógyászaton könnyebben, mert ott egyszerűbb egy betegnek elmagyarázni, hogy azok az orvosok lesznek jelen a műtétnél, akiknek ebben jártassága van. Partneri a munkaviszony, mindenki tisztában van vele, hogy a másik mit tud. Az a célom, hogy az osztályvezetés ne arról szóljon, hogy mindent nekem kell meghatározni szakmailag, hanem az, hogy csapatmunkában tudjunk minél jobb, pontosabb, gyorsabb munkát végezni. A magas színvonalú ellátáshoz hozzájárul a szép környezet is, ahogy kinéz az egész osztály, hiszen egy korszerű, rendezett környezetben a hangulata is jobb az embernek. Rendkívül jól állunk műszerezettségben, a kórház vezetőségétől megkapunk csaknem minden lehetséges eszköztámogatást.  – A kimagasló színvonalhoz hozzájárul a 4 szülőszobánk felszereltsége is – veszi át a szót a főnővér. Nálunk több alternatív vajúdási mód közül választhatnak a kismamák. Sétálhatnak, lehet labdán vajúdni, vagy akár szülőszéken szülni. Kiemelendő – és szülőszobáink sajátossága -, hogy a helyiségekben helyet kapott egy-egy sarokkád, így van lehetőség a vízben vajúdásra és vízben szülésre is.

 Az osztályon a császármetszés gyakorisága kevesebb, mint 33%, ami az országos átlag alatt van. Minek köszönhető?

– Voltak időszakok, hullámok, amikor jobban preferálták a kismamák a császárt, de az intézményünket választók is tisztában vannak azzal, hogy mi inkább a természetes vonalat visszük. Persze van, amikor elkerülhetetlen a műtét, de azt az úgynevezett divatot kezdik elhagyni, hogy azért kérik a császárt, mert félnek a fájdalomtól, vagy attól, hogy funkcionálisan vagy esztétikailag megváltozik valami. Szakmai szemmel a császármetszés egy műtéti indikációval alátámasztott szükségesség, későbbiekben lehetséges anyai illetve újszülöttkori szövődményekkel. Anyai oldalon a közvetlen műtéti szövődményeken kívül a későbbi várandósságoknál is okozhat problémát, lepénytapadási rendellenességet, hegszétválást stb. A baba oldaláról nézve pedig, ha nem hüvelyi úton születik meg, akkor nem kapja meg az anya mikrobiomját, aminek fontossága egyre nagyobb szerepet elfoglaló ténynek tűnik a tudományban. Például különböző gyermekkori betegségekkel hozzák összefüggésbe, azt is kimutatták, hogy az asztmás gyerekek között nagyobb arányban van császármetszéssel született gyermek. Összességében mi nem támogatjuk, de ha indokolt, csinálunk császármetszést.

Ha jól tudom már a medencevégű magzatok esetén is elkerülhető a császármetszés?

– Osztályunkon elérhetővé vált a medencevégű magzatok esetén a manuális külső fordítás. A medencevégű fekvésben elhelyezkedő magzatok esetén a mai megelőző szemléletű szülészeti gyakorlatban a császármetszés előfordulási aránya több mint 50%, az először szülő anyák esetében ennél is magasabb aránnyal kell számolnunk. Emiatt egy igen hasznos beavatkozás az ún. külső fejrefordítás, amellyel az addig medencevégű fekvésben elhelyezkedő magzatot fejvégűbe fordítjuk. Több, mint egy évvel ezelőtt részt vettünk egy pilot projektben, ahol egy szemléletváltást támogató nemzeti bizottság (SZTNB) szülészeti, gyermekellátási és mentálhygiénes oldalról igyekszik szemléletváltást bevezetni, ez indított el változásokat és tartunk ott, ahol tartunk a külső fordításban, faros szülésekben, az egész mentalitásban. Sikerült tovább vinni azt, ami amúgy is megvolt.

Milyenek a kórtermek és milyen rendszerben működnek? 

– A közelmúltban felújított 4 ágyas kórtermek mellett 2 ágyas hotel szobák és 1 ágyas privát szoba került kialakításra, saját fürdőszobával, hűtővel, mikrohullámú sütővel, tévével felszerelve. A kórtermekben babafürdetésre is van lehetőség. – mondja főnővér. Osztályunkon 24 órás rooming-in rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a megszületést követően baba és mama egy kórteremben kerülnek elhelyezésre – ez alól kivétel, ha az újszülött megfigyelést, vagy orvosi kezelést igényel. A rooming-in rendszer baba és mama számára egyaránt előnyt jelent, hiszen az anya közelsége, a rendszeres bőrkontaktus az újszülöttben biztonságérzetet alakít ki, és megnyugtató hatású. A kismamák igény szerint szoptathatják gyermeküket, megismerkedhetnek az újszülött ellátásával, és szükség esetén a közelben lévő szakemberektől segítséget kérhetnek felmerülő problémáik megoldásához.

A nőgyógyászati osztályon milyen beavatkozásokat végeznek?

– Nőgyógyászati osztályunkon az ún. kisműtétek (egészségügyi méhkaparás, terhességmegszakítás, méhkiürítés inkomplett vetélés után) mellett hagyományos és speciális nőgyógyászati nagyműtéteket is végzünk. Előbbihez a hasi és hüvelyi méheltávolítás, petefészek műtétek, méhszájműtétek tartoznak. Az osztály műtétes tevékenységének erőssége az endoszkópia (hastükrözés, méhtükrözés). Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a műtéteket a hasfal megnyitása nélkül, a beteg sokkal kisebb megterhelésével lehet elvégezni. Évente közel 500 operatív endoszkópos műtét történik az osztályon, kiemelve azt, hogy a méheltávolítások laparoscopos aránya 75% feletti (petefészek képletek eltávolítása – cysta, endometriosis, dermoid, méhmyoma műtétei, méhen kívüli terhesség ellátása, méheltávolítás, méhnyálkahártya ablatio, méhsövény átmetszés, stb.) Meg kell említeni a terhespathológia osztályunkat is, amely lehetőséget teremt a fenyegető koraszülés, terhességi cukorbetegség (gestatios diabetes) és terhességi magasvérnyomás, toxaemia diagnosztizálására és kezelésére.

Medence rekonstrukciós (inkontinencia) műtéteket is végeznek?

– A medencefenék süllyedései és az inkontinencia ellátása speciális szemléletet és pontos diagnosztikát igényel.  Osztályunkon ez most nem tartozik a fő profilokhoz.

A Nőgyógyászati Osztály hány beteget tud fogadni? 

– Osztályrészlegünk 10 ággyal felszerelt. A közelmúltban felújított 4 ágyas és 2 ágyas kórtermek mellett egy 4 ágyas műtéti őrző kórtermünk is van.

A járóbetegellátás keretén belül milyen szakorvosi tevékenység zajlik?

– Az ambulanciánkon csaknem a teljes szülészeti és nőgyógyászati ellátást magába foglaló szakorvosi tevékenység történik, közte várandósok gondozása, genetikai ultrahang szűrés, rákszűrés, ultrahang diagnosztika. Laborvizsgálati lehetőségek is helyben biztosítottak (terhességi cukorterhelés, tumor marker vizsgálat stb.). A Czeizel Intézet által végzett labor magzati diagnosztika keretein belül, térítés ellenében lehetőség van Kombinált, Quartett teszt elvégzésére, illetve Szekvenciális szűrésre is. Ehhez a vérvétel, és annak vizsgálatra küldése osztályunkon biztosított.

Az általános nőgyógyászati vizsgálatok mellett milyen speciális profilok állnak rendelkezésre?

– Meddőségi alapvizsgálatok, beleértve a méhüreg és a petevezetők kontrasztanyagos ultrahangos vizsgálatát és endokrinológiai ellátás.

Hogyan tudják a betegek segíteni az Önök munkáját?

– Ez egy nagyon fontos kérdés, beszélni kell az indokolatlan ügyeleti idő alatti ellátásról. Arról, hogy ha valakinek 2-3 hete fáj a hasa, akkor nem indokolt az azonnali, sürgős, akár éjszakai, nőgyógyászati ügyeleti ellátás. Ahogy az sem, ha valaki a panaszával azért érkezik rendelési időn kívül, mert napközben dolgozott. Ezek az esetek azt eredményezhetik, hogy a valóban sürgős esetekre nem jut kapacitása, energiája az ügyletes orvosnak. – mondja a főorvos. Egy rendszernek ki kellene szűrnie, hogy mi a sürgős eset és mi nem az, hogy a képzett szakdolgozó vizsgálat nélkül mondhassa egy nem sürgős esetre, hogy a beteg reggel jöjjön vissza rendelési időben. Az ügyeletes a jelenlegi rendszerben a legtöbb esetben szakmailag indokolatlanul dolgozik. A szülészet spontánabb és tervezhetetlenebb, ott nehezebb eldönteni, hogy indokolt vagy nem, így elengedhetetlen a vizsgálat. Minden esetben megnézzük van-e magzati szívhang, beindult-e a vajúdás, a korai szülés vagy nem. – A kismamáknak mindig azt mondjuk, bármikor jöjjön be, ha szükségét érzi, és inkább legyen nyugodt, hogy nincs semmi baj, mintsem, hogy ne jöjjön be, mert nem mer zavarni ügyeleti időben. – mondja a főnővér. Gyakori kérdés, mikor induljon el a kórházba? Azt szoktam mondani, hogy abban az esetben, ha nem érzi magát otthon biztonságban, vagy hogyha nem érzi mozogni a babát. A legtöbb esetben kiderül, hogy nincs baj, de inkább ez legyen.

Igaz az, hogy egyre gyakoribb, hogy szülési tervekkel jönnek be a kismamák?

– Igen, de nincs szükség szülési tervre. Érdemes tájékozódni arról, hogy mi hogyan dolgozunk, tudomásul kellene venni a kidolgozott szakmai protokollokat, és ha ez megfelel, akkor ennek mentén tudunk haladni. Vannak, akik szakmai indok esetén sem hajlandóak eltérni az általuk hozott szülési tervektől. A területen kívüli betegek ellátása esetén befogadó nyilatkozat szükséges, amennyire van kapacitásunk, ellátjuk őket. Az utolsó 4-5 hónapban azt látni, hogy csökken a szülésszám, nemcsak nálunk, hanem országosan is.

Főorvosként mennyire vesz részt a műtétekben?

– Korábban nagyon sokat dolgoztam, álltam műtőben, ami rendkívül megterhelő fizikailag. Ma már csak a komolyabb, komplikáltabb műtétekben nyújtok segítséget, az egyszerűbb műtétekre a kollégákat tanítottam, tanítom meg. Kitűnően végzik munkájukat, borzasztó nagy tapasztalatuk van, mint említettem a méheltávolítások 75 százaléka endoszkópos műtét, melyekből összesen 500 feletti műtéti számot csinálunk egy évben.

Mennyire összetartó a csapat?

– A csapat kiemelkedően jó, mind szakmailag, mind pedig emberileg – mondja a főnővér. Nemcsak a szakdolgozók, hanem az orvos és szülésznő csapatmunka is, partnerként tekintünk egymásra. 44 szakdolgozó nő közös munkája nem mindig konfliktusmentes, de igyekszünk a legtürelmesebben bánni egymással. Itt a kórházban, de az osztályon is van egy olyan miliő, hangulat, ami máshol nincs és ahol tényleg jó dolgozni. A szakmai része pedig annyira kiemelkedő, annyira haladó, hogy ez igazi kiváltság.

Szakdolgozói létszámmal, orvos számmal elégedett Főorvos Úr? 

– Csak idén 13 rezidens jelentkezett felvételre, gyakorlatilag az ellátandó feladatokhoz pont elegen vagyunk. Nincs gondunk a szakmai munka elvégzésével, az ügyeletek kiállításával, minden dolgozói egységre jut orvos, jut szakorvosi felügyelet, a pihenés, szabadságolás megoldható, tényleg nem lehet panaszunk semmire. A főnővérrel együtt büszkék vagyunk az osztályunkra.

/Szilágyi Szilvia/