Az osztály adatai

Osztályvezető főorvos: Dr. Rónaszéki Ágoston
Főnővér: Éliás Ibolya
Telefon: 06-28-507-600/255 mellék
E-mail cím: gyermekosztaly@florhosp.hu
OEP kód: 13091 051
Szakma: 0500 csecsemő és gyermekgyógyászat
0504 gyermek tüdőgyógyászat
0502 PIC II
Progresszivitási szint: 2. ált.gyermekgyógyászat
2. tüdőgyógyászat
2. PIC II.
ELLÁTANDÓ – OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ – TELEPÜLÉSEK

AZ OSZTÁLY ELHELYEZKEDÉSE:

Az „A” épület IV. és az V. emeletén

csecsemo_4

SZOLGÁLTATÁS:

0-18 éves beteg gyermekek gyógyítása  

(IV. emeleten),

Újszülöttek ellátása 24 órás rooming-in rendszerben

(V. emeleten).

10 kórterem van a gyermekosztályon: a kórtermek kialakítása úgy történt, hogy a beteg gyermekek mellett az édesanyákat is el lehessen helyezni.
A folyosón a játszóházat, alakítottunk ki a gyermekek félelemérzetének csökkentése érdekében, és egy tornaterem van mozgásszervi rehabilitáció céljára
A súlyos betegek számára két elkülönített, központi oxigénnel ellátott kórterem áll rendelkezésre.
Három helyiség külön fürdőszobával, a beteg gyermekek igénye szerint gyermek és anya számára került kialakításra.

csecsemo_2SZAKMAI PROFIL:

I. Csecsemő és Gyermekosztály

Az osztály alapvető feladata a kórház ellátási körzetébe tartozó, Pest megyei gyermekek általános gyermekgyógyászati ellátása mellett a légúti beteg gyermekek pulmonológiai, allergológiai kezelése, gondozása. A sürgősségi betegellátáson kívül krónikus betegségek kivizsgálása, akut és krónikus tünetek gyógyítása folyik.
A Gyermekosztály a Megyei Kórház integrált része, így lehetőség van a különböző osztályok, diagnosztikus részlegek igénybevételére. Elérhetőek azonnali képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok. A vizsgálatkérést és az adatok archiválását korszerű számítógépes rendszer végzi.
Általános gyermekgyógyászati járóbeteg szakrendelés mellett neonatológus, nefrológus, allergológus, pulmonológus, gyermeksebész, ortopéd orvos szakellátást és gondozást is végez. Szakképzett gyógytornász és ápolónők vesznek részt a betegellátásban.
csecsemo_1Az osztály elismertsége alapján nem csupán általános gyermekgyógyászat, háziorvosi szakvizsgára való felkészítésre, de allergológia – klinikai immunológia, gyermek pulmonológia oktatásra is akkreditált, így helyet kapott a szakorvosképzésben is.
Az osztály dolgozói maguk is rendszeresen vesznek részt mind hazai, mind nemzetközi továbbképzéseken, hogy a korszerű ismereteket, új terápiás eljárásokat alkalmazhassák a mindennapi betegellátásban.
Az osztály célja a szakszerű betegellátás mellett a gyermekek számára korszerű körülmények, olyan játékos környezet biztosítása, ahol a gyermekek betegségük ellenére jól érzik magukat. Ebben segítséget nyújt a Gyermekek Varázshegye Közhasznú Alapítvány is. A Kórház és az Alapítvány támogatásával szakszerűen felszerelt, színes, gyermekbarát ambuláns és vizsgáló helyiségek épültek. A Gyermekosztály lelkes dolgozói és az Alapítvány krónikus beteg gyermekek számára ebben az évben először nagy sikerű, játékos, rehabilitációs gyógytáborozást is szervezett.

csecsemo_6II. Újszülött ellátás

Osztályunkon 24 órás Rooming-in rendszerű ápolás folyik, a szülőszobai ellátás után anya, és újszülöttje a gyermekágyas részlegen kerül elhelyezésre Az újszülöttek ellátását, megfigyelését és az ápolásukkal kapcsolatos oktatást, tanácsadást, szakképzett gyermekápolók végzik, akik a Csecsemő-és Gyermekosztály dolgozói.
A szülőszobán, szülést követően gyermekük első ellátását a gyermekápoló végzi (szájüreg-garattisztítás, testnyílások ellenőrzése, testméretek levétele, vitális paraméterek ellenőrzése).
Az anyák és újszülöttjeik szorosabb kapcsolatának elősegítése érdekében már a szülőszobán megtörténik az első mellre helyezés, szakápolói felügyelet mellett.
Az újszülöttnél tapasztalt rendellenesség észlelése esetén dolgozóink értesítik a gyermekorvost, aki a vizsgálat eredményéről tájékoztatja az édesanyát. Panaszmentes esetben gyermekét 12 órán belül fogja megvizsgálni a gyermekorvos.

   Baba-barát kórház :  https://youtu.be/zTztIQJ0-4Y

csecsemo_7Célunk:

· szorosabb anya-gyermek kapcsolat kialakítása
· korai tejbelövellés elősegítése
· újszülött igénye szerinti táplálás
· kizárólagos anyatejes táplálás elősegítése
· újszülöttel kapcsolatos ápolási teendők megtanítása
· felkészítés az otthoni teendőkre
Anya, és újszülöttje együtt kerül elhelyezésre
A látogatás a gyermekágyas részleg látogatási rendje szerint történik a látogató helyiségben.
A baba elhelyezésére szolgáló mozgatható kocsi alkalmas arra, hogy az édesanya sz.e. a központi újszülött ellátó egységbe szállíthassa gyermekét, ahol gyermekápolói felügyeletet biztosítunk.
Újszülöttje legideálisabb tápláléka saját édesanyja anyateje, ezért szorgalmazzuk a gyakori mellre helyezést, és nem alkalmazunk mellé táplálást, nagyobb folyadékigényt – orvos írásbeli utasítására – forralt vízzel elégítjük ki.
 csecsemo_3
Negatív szűrési vizsgálatok hiányában a fertőzések átvitelének megelőzése érdekében, minden édesanya csak saját gyermekét szoptathatja.
Naponta a délelőtt folyamán történik az újszülöttek gyermekorvosi vizsgálata a baba-mama szobákban. A vizsgálat eredményéről a gyermekorvos felvilágosítást ad és válaszol az édesanya felmerülő kérdéseire.
Az újszülöttek hazaadása naponta a gyermekorvosi vizittől függően általában 10.30 órától történik.
Újszülött ápolásával kapcsolatban napi 24 órában kaphatnak segítséget a gyermekápolók édesanyáknak.
Az újszülöttek fürösztését gyermekápolóink végzik az esti órákban, a központi egységben, lehetőség és igény szerint a baba – mama szobákban. Gyermeke fürösztésében az édesanyja aktívan részt vehet.
Az újszülöttek az éjszakát is édesanyjukkal töltik gyermekápolói felügyelet mellett, szükség esetén azonban elhelyezhetők a központi újszülött ellátó egységben.

csecsemo_5PIC II.

Kórházunkban a 8 ággyal (inkubátorral) működő II. szintű Perinatalis Intenzív Centrumban (PIC II) tartós lélegeztetést nem igénylő és 34. gestatios hetet betöltött koraszülötteket, beteg újszülötteket gondozhatunk. Ez azt jelenti, hogy a helyben született ill. a környező kórházakból (területi ellátási kötelezettség alapján) átvett koraszülöttek és beteg újszülöttek parenteralis (infúzión keresztüli) táplálását biztosítani tudjuk ill. átmeneti légzéstámogatásra (kabin oxigén, orrszonda, illetve CPAP légzéstámogatás, valamint rövid ideig tartó mesterséges lélegeztetés) is van lehetőségünk. A koraszülöttek gondozásának részét képező képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang), valamint szemészeti (indirekt ophtalmoscopia) és hallás (objektív audiometria) vizsgálatok elvégzése is lehetséges. A beteg újszülöttek és koraszülöttek utángondozását (fejlődés neurológia, laborvizsgálatok, szemészet…) ambulanciánkon végezzük.
 Az osztály orvosai
  NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
  Dr. Rónaszéki Ágoston osztályvezető főorvos csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus,
  Dr. Cserháti Edit szakorvos/ főorvos
csecsemő-gyermekgyógyász, endrokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa
  Dr. Magda Henrietta szakorvos/főorvos
  csecsemő-gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus
Dr. Némedi Mária
szakorvos/főorvos csecsemő-gyermekgyógyász,  neonatológus
  Dr.
rezidens  általános orvos
  Dr. Kocsis Réka
rezidens  általános orvos
  Dr. Molnár Adrienn rezidens  általános orvos
   Dr. Kovács Ivett
 rezidens  általános orvos
Dr. Gyetvai Dominika Judit
rezidens
általános orvos
Dr. Kovács Andrea  rezidens  általános orvos
Dr. Kovács Viktória
szakorvos csecsemő-gyermekgyógyász, pulmonológus
Dr. Molnár Adrienn szakorvos csecsemő-gyermekgyógyász
Dr. Blatnitczky László Ph.D.  (járóellátás)  szakorvos csecsemő-gyermekgyógyász,  diabetológus
  Dr. Csikós Tamás( járóellátás, ) szakorvos  csecsemő-gyermekgyógyász, nefrológus
  Dr. Gadó Judit  (ügyelet) szerz.
szakorvos  csecsemő-gyermekgyógyász, radiológus
  Dr. Kerekes Éva  (járóellátás) szerz.
szakorvos  gyermek ortopéd szakorvos
  Dr, Sükösdi Zita (járóbeteg ellátás) szerz,
szakorvos gyermeksebész