Újabb kórházak csatlakoztak a „Magzat hangja” programhoz

A kistarcsai Flór Ferenc kórház és a Tolna Megyei Balassa János kórház csatlakozott a „Magzat hangja” programhoz. Magyarországon 2007-2012 közötti időszakban 2533 életképes magzatot veszítettünk el a születést megelőzően méhen belül. A „Magzat hangja” program célja a méhen belüli magzati halálozás csökkentése. A várandós kismamák a program keretében otthonukban tudnak CTG mérést végezni egy telemedicinális eszköz segítségével.
A magyar fejlesztésű otthoni CTG monitor egy olyan készülék, amely a korszerű IT és telekom lehetőségeket kihasználva, lehetővé teszi, hogy a magzat állapotát a világ bármely pontjáról, bármikor otthon ellenőrizzük. A fokozatosan romló állapotú magzatok egészsége és élete így megmenthető azzal, hogy a szülés időpontját a magzati károsodás bekövetkezését megelőző időpontra tűzzük. A készülék jelenleg az egyetlen a világon, amelyik mindenfajta biológiai kockázattól mentesen, ultrahang hatás nélkül képes a magzat életműködését követni. A készüléket a saját otthonában használhatja a várandós naponta egy, de akár több alkalommal is, a terhesség 32. hetét követően. Egy mérés 20 percig tart. Ezután a készülék automatikusan kapcsolódik a szerver számítógépre és átküldi a magzati pulzus, a magzatmozgás és a méh spontán fájástevékenységéről gyűjtött adatokat. A szerverszámítógép a beérkező adatokból egy, az orvos számára hasznos „cardiotcograph non-stress teszt” görbét állít elő, ami az azonosító adatai alatt jelenik meg kizárólag az Orvosközpont által hozzáférhető portálon. Az orvos- technológiai központ orvosai a szolgáltatási jelszóval és belépési kóddal tudják megtekinteni a programban részt vevő várandós kismamák aktuális regisztrált görbéit. Amikor az orvos kiértékeli, minősíti a mérést megjelenítő görbét, egy automatikusan generált választ kap a várandós az általa használt készülék kijelzőjére. Az üzenet arról szól, hogy mi a kiértékelés eredménye, illetve hogy van-e valamilyen teendő. Sürgősségi esetben a kismamát telefonon értesítik, hogy keresse fel az orvosát.
A kistarcsai Flór Ferenc kórház és a Tolna Megyei Balassa János kórház a „Magzat hangja” programhoz csatlakozással szertné az ellátási régiójában élő várandós anyukák részére a szolgáltatás könnyebb elérhetőségét biztosítani és ezáltal a baba-mama barát intézményi szerepvállalást erősíteni.
További információk az intézmények szülészeti osztályain illetve a www.magzathangja.hu honlapon találhatóak.A sajtóközlemény kibocsátója:
Flór Ferenc kórház (Kistarcsa)
Baby Life Care Hungary Kft. (Budapest)
Budapest, 2014. szeptember 18.