Madaraink védelmében

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban az energetikai korszerűsítés keretén belül 2019.február 20-án megkezdődött a kórház épületeinek homlokzat szigetelése. A Pest Megyei Kormányhivatal feltételekkel engedélyezte a kórház épületein a természetvédelmi oltalom alatt álló állatfaj (fecskefajok) által lakó- ,élő-, költő-, búvó-, vagy pihenőhelyként használt épületrészén a külső felújítás végzését.

Ahogy azt kórházunk betegei és a kedves látogatók is tapasztalták, több fecskefészek eltávolításra került a homlokzat szigetelése miatt. Természetesen gondoskodtunk műfecskefészkek felhelyezéséről, hogy a molnár-, és füstifecskék továbbra is itt fészkelhessenek.

Évek óta szívügyünk a természetvédelmi oltalom alatt álló madarak helyzetének megoldása. 2015.második felében a kórház épületein lévő 153 db fecskefészek 80%-a alá ún. fecskepelenkát szereltünk fel, amit közegészségügyi szempontból fontosnak tartottunk. A maradék 30 db fecskefészek alá technikai okok miatt nem tudtunk pelenkát elhelyezni, így ezek eltávolítását az illetékes szervek határozatban engedélyezték. Végül 2016. április 5-én 18 db fecskefészek került eltávolításra a kórház területén. A fészkek helyén a madarak megtelepedését gátló, ún. netlon háló felszerelése megtörtént.

A jelenlegi korszerűsítés során az épületek műkő burkolata eltávolításra kerül, mely nem kivitelezhető a fecskefészkek eltávolítása nélkül. Kórházunk ezért 2019. február 12-én engedélyt kért a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálytól a homlokzaton található fecskefészkek költési időszak előtti eltávolítására. A hatóság feltételekkel engedélyezte a fecskefészkek leverését. Az érintett épületeken („A” és „B” épület) a megtelepedést folyamatos ellenőrzéssel, terelő fóliák felhelyezésével igyekszünk elkerülni. Kórházunk gázfogadó épületére az eltávolított fészkek számával megegyező műfecskefészkek kerültek kihelyezésre, valamint az épület mellett sár gyűjtőhely került kialakításra.

2019. május 29-én a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály munkatársai a hozzájuk beérkezett hatósági bejelentések miatt ellenőrzést tartottak és a helyszíni bejárás során megállapították, hogy a bejárt területen lakott fecskefészek nem található, valamint a határozatban megadott feltételeket minden tekintetben teljesítettük.