Megelőzhető a legagresszívebb bőrdaganat, a melanoma!

MEGELŐZHETŐ A LEGAGRESSZÍVEBB BŐRDAGANAT, A MELANOMA!

 Évenkénti anyajegyszűréssel és önvizsgálattal megelőzhető a melanoma, a bőr egy daganatos elváltozása, mely nagyon agresszív és rendkívül gyorsan áttétet képez. A bőrdaganatok mindössze 3 – 5 százaléka melanomás eset, viszont a bőrdaganatokhoz köthető halálozások 90 százalékáért a melanoma a felelős.

 MIÉRT NEM VÉDEKEZIK A SZERVEZET?

Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívabb bőrdaganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma.

Számos kutatás folyik a melanoma kialakulásának megértésére és gyógyítására. A tumor ellenes védekezés több szempontból is nagy kihívást jelent az immunrendszer számára. Egyrészt azért, mert a tumorok genetikai mutációkat halmoznak fel, ezáltal elvesztik az osztódás korlátozásának a képességét, másrészt az immunrendszer nehezen tudja azonosítani. Az immunrendszer működésének alapelve egyszerű: a saját sejtet védi, az idegen sejtet elpusztítja. A tumorok esetében viszont speciális a helyzet, mert a daganatok saját sejtnek minősülnek, amelyek megváltoztak. Egy tumor létrejöttét nagyon nehéz megakadályozni, kimutatása szűrővizsgálatokkal lehetséges. Célzott kezelésekkel a továbbterjedését lehet meggátolni, de a legújabb terápiák már képesek arra is, hogy meggyógyítsanak egy tumort. Ezek olyan új terápiás szerek, melyek működését és hosszú távú hatásait még vizsgálják a kutatók.

FONTOS A MEGELŐZÉS!

Mint minden betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb! Az alapos önvizsgálat és a teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen. Sokan még most is napoznak a déli órákban, vagy dolgoznak a kertekben úgy, hogy nem kenik be magukat napvédő készítményekkel. Pedig az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett a káros UV-sugárzás, ennek hatására drasztikusan emelkedik a megbetegedések száma. A mértéktelen szoláriumozás ugyancsak káros bőrünkre.  A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdenek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a gyerekek bőre még érzékenyebb, mint a felnőtteké, így az ő bőrüket a legmagasabb faktorvédelemmel ajánlott ellátni!

 KEZDJE ÖNVIZSGÁLATTAL!

Gyanús az az anyajegy, amely alakját tekintve aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó, nem éles, vagy ha színe megváltozott, mérete megnövekedett. Az is gyanúra adhat okot, ha viszket vagy vérzik egy anyajegy. Ne halogassuk, ha bármilyen változást észlelünk, azonnal forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz!

MI TÖRTÉNIK A VIZSGÁLATON?

A bőrgyógyász szabad szemmel és nagyítóval is átvizsgálja az egész test bőrfelületét, beleértve a fejbőrt is. A gyanús elváltozást néhány perces sebészeti beavatkozással eltávolítják, majd szövettani vizsgálatnak vetik alá, melynek eredményétől függően kerülhet sor további vizsgálatokra. Melanoma esetén a beteg részletes kivizsgáláson vesz részt, mely során azt kutatják, hogy a daganat adott-e áttétet a szervezetben. Amennyiben áttét nem képződött, úgy sebészi beavatkozásra nincs szükség. Ha a szövettani vizsgálattal találnak benne tumorsejtet, úgy az egész régióból eltávolítják a nyirokcsomókat. Bizonyos esetekben immunerősítő terápiára van lehetőség, és az áttétes melanomában szenvedők kezelésére is rendelkezésre állnak a legkorszerűbb gyógyszerek.