Mérgező MMS cseppek!

Bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, egy általában fertőtlenítésre használt, egyes internetes felületeken azonban különböző betegségek kezelésére szánt, klór – dioxid tartalmú termékkel kapcsolatban.

A WHO immár másodjára adott ki felhívást a tagállamoknak, miután kiderült, hogy 18 országban okozott az MMS  (Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, Prime pH cseppek) illetve egyéb neveken forgalmazott termék súlyos tüneteket, halálesetet is. Magyarország ugyan nincs ezen országok között, de a szer Magyarországon is elérhető!

A termék maga nátrium – kloritot és egy aktiváló folyadékot ( savat ) tartalmaz, ami a legtöbb esetben citromsav, de sósavat, lime – vagy citromlét, illetve ecetet is használnak. Az alkotórészek reakciójából klór – dioxid képződik. A lenyelt oldatban azonban a klór –dioxid mellett kloritok, kloridok és klorátok is jelen vannak, melyek élettani hatásai összeadódnak, és a szervezetben mérgezést, oxidatív stresszt és helyi irritációt okoznak.

Leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak a forgalmazók, de van ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő. A terméket árusítók szerint gyógyhatással bír számos betegség esetén, de ez tudományosan nem igazolt. Az MMS cseppek fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt, súlyos esetben methemoglobinémiát, hemolízist és veseelégtelenséget okozhat.

Aki találkozik az MMS cseppek valamely formájának reklámozásával, forgalmazásával, a termék árusításáról tudomást szerez, haladéktalanul jelezze az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ ) felé!

Köszönettel, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Főigazgatósága.