Dolgozói riportsorozat – Dr. Tóth Edit Ph.D.

Tisztelt Érdeklődő!

Honlapunkon sorozatot indítunk dolgozóink bemutatására. Egy-egy interjúban dolgozzuk fel az adott munkatárs életútját, ismertetjük tevékenységét.

Kérem fogadják szeretettel!

Dr. Trombitás Zoltán
főigazgató

 A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!


 

„NAGYON SZERENCSÉS EMBER VAGYOK…”

 

Interjú DR. TÓTH EDIT Ph.D. Reumatológiai és Fizioterápiás Osztály osztályvezető főorvosával, a járóbeteg –ellátás orvosigazgató helyettesével

Dr. Tóth Edit Ph.D. reumatológus és fizioterapeuta szakorvos, 1978-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Karán, majd az 1979–ben megépült Flór Ferenc Kórház II. számú Belgyógyászati Osztályára került kezdő orvosként. Közel 6 év után váltott és a Reumatológiai és Fizioterápiás Osztályon folytatta munkáját. 41 éve kórházunk szakorvosa.

-„Átköltöztem a szomszéd szobába.- mondja nevetve. Nagyon szerettem a belgyógyászatot, de lett egy reumatológiai betegségem, ezzel egy időben pedig egy üresedés az osztályon, így Édesapám – aki szintén mozgásszervi beteg volt, javasolta, hogy menjek át oda. 86–ban kerültem át, azóta ugyanott vagyok.”

Dr. Tóth Edit Ph.D. 2006 óta a Reumatológiai és Fizioterápiás Osztály osztályvezető főorvosa. Kórházi munkahelye mellett 1996 óta praktizál magánorvosként, fontos szerepet vállalt a Baross Egészségközpont orvosszakmai irányvonalának kialakításában is.

 

 

Tévhit az, hogy a mozgásszervi betegségek csak időseknél fordulnak elő?

  • Abszolút, a mozgásszervi betegségeket hajlamosak az emberek a kopásos ízületi és gerincbetegségekkel azonosítani, régen erről is szólt a reumatológia, de az utóbbi 20 évben robbanásszerű változás következett be. A kopásos betegségek mellett a gyulladásos kórképek kerültek előtérbe. Ezekkel a betegségekkel kezdetben nem is tudtunk mit kezdeni, mert nem voltak célzott gyógyszereink. Ma már a nagyon csúnya, mozgásképtelenségig deformáló, ízületeket elcsúfító betegségeket meg tudjuk előzni, vagy romlásukat megakadályozni. A célzott gyógyszeres terápiákkal együtt jöttek az új diagnosztikák is. Így pl. ízületi – és gerincgyulladásokat korai stádiumban is meg tudunk már állapítani. A csontritkulást is időben felismerjük, meg tudjuk előzni terápiával, ami egy csoda. A csontritkulás ugyanis nem az idősek betegsége, fiatal korban kezdődik. Ha időben megkezdjük a terápiát, nem halnak bele idős korban egy combnyaktörésbe.

Magyarország hol áll Európa ranglistáján a reumatológiai gyógyászat terén?

  • Csodálatos gyógyvizeink által biztosított terápiák mellett az új terápiákat, gyógyszeres kezeléseket is biztosítjuk betegeinknek. Hazánkban minden van, ami az EU – ban van. Mondhatjuk azt is, hogy ami világszinten elérhető, az nálunk is adott. A reumatológiai – és fizioterápiák nagyon drágák, de a magyar betegek hozzáférhetnek. Ráadásul a mi kórházunk betegei különleges helyzetben vannak, mert mi egy Biológiai Terápiás Centrum vagyunk, másrészt az európai gyógyszervizsgálati kör tagjaként az általunk ellátott betegkört teljes mértékben ki tudjuk szolgálni széleskörű terápiákkal. Nagyon izgalmas a munkám, mindig új gyógyszerek, új terápiák jönnek.

Mozgásszervi betegségek esetén beszélhetünk prevencióról? Minek a függvénye ezen betegségek kialakulása?

  • A megelőzés tulajdonképpen a korai felismerés, egyes kockázatot jelentő tényezők elhagyása. Dohányos nőknél sokkal gyakrabban alakul ki sokízületi gyulladás, így ez esetben prevenció a dohányzás elhagyása. Vagy pl. a húsevés csökkentése a köszvényes betegségek megelőzésében segít. Fontos a megfelelő mozgás is. Nem feltétlen kell a fitneszterembe járásra gondolni, napi 20 perc séta is mozgás. Főleg a kopásos elváltozásokra igaz a mozgásszegény életmód kiküszöbölése. A gyógyvizek a tüneteket enyhítik, de magát a betegséget nem szüntetik meg.  A gyulladásos kórképek sajnos genetikai eredetűek, de ha korán felismerjük és a kialakulástól számított 6 hónapon belül megkezdjük a megfelelő terápiát, akkor ez egy prevenciót jelent. Ezeket a betegségeket is meg tudjuk gyógyítani. Talán nincs is még egy ilyen szakma, ahol ennyi sikerélménye van egy orvosnak.

Milyen tünetek észlelése esetén érdemes felkeresni szakorvost?

  • Nagyon fontos tünet a reggeli ízületi merevség, ami 30 percen túl is jelen van, legyen az a kézben vagy a derékban. Fiatal embereknél, 40 éves kor alatt is jelentkezhet éppúgy, mint idősebbeknél. Ugyancsak a 40 – es korosztályban kezdődik a csontritkulás, a hölgyek 20 százalékánál gyors csontvesztést tapasztalunk, a menstruáció végleges elmaradásával. Ha terápiát alkalmazunk azon középkorú hölgyeknél, akiknél elkezdődik a csontritkulás, nem kell félniük egy esetleges combnyaktöréstől. Ma már ez elkerülhető.

Ha évtizedekig egy helyen dolgozik valaki, az azt jelenti, hogy egyrészt nagyon szereti a munkáját és emellett megbecsülik …

  • Nagyon szerencsés ember vagyok, borzasztó intézeti hűségem van, nagy kötődéssel, mindent itt tanultam meg, itt értem el. Osztályvezető főorvosként dolgozom, elértem a tudományos fokozatot a szakmámban. Amikor pályáztam az osztályvezetésre, olyan közösséget kaptam magam mellé, ami intézeti szinten is kiemelkedő. Nagyon jó a csapat, szakmailag, emberileg, közösségileg egyaránt. Létrehoztunk egy alapítványt, a Pest Megye Reumatológiai Betegeiért Alapítványt, melyet gyógyszergyártó cégek és a lakosság is segít. Minden évben elmegyünk pár napos osztálykirándulásokra, nagyon nagy összetartó erő. Egy olyan közösségben dolgozom, ahol mindenki szeret dolgozni, nincs széthúzás, és ez nagyon ritka. Hálás is vagyok a közösségünknek, szerencsés vagyok, hogy én lehetek a vezetőjük.

Az intézmény falain kívül – ha van egyáltalán szabad ideje, mivel tölti szívesen idejét?

  • A két fiú unokámmal, esténként a férjemmel zenét hallgatunk, szeretek olvasni, a kertünkben a virágokkal foglalkozni, az kikapcsol. Nemrég költöztünk Budapestről Csömörre, így amint hazaérek, átjár a vidéki élet nyugalma.

_____________________________________________________________

Szilágyi Szilvia