Dolgozói riportsorozat – Dr. Pogácsásné Dr. Kis Katalin

„MINDENKINEK SEGÍTETTEM MÁR AKKOR IS, JÓL MENT NAGYON A KÉMIA, EZÉRT GONDOLTAM, HOGY NEKEM EZ JÓ LESZ….”

Interjú Dr. Pogácsásné Dr. Kis Katalin főgyógyszerésszel

 

Dr. Pogácsásné Dr. Kis Katalin 1987-ben szerzett gyógyszerészi diplomát, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban 1992 óta dolgozik. Kezdetben gyógyszerészként, aztán fél évig, mint az intézményi gyógyszertár megbízott vezetője, 1996-tól pedig intézeti főgyógyszerész munkakörben végzi munkáját. Nevéhez fűződik intézményünkben az esetszintű gyógyszerfelhasználás rendszerének megszervezése, elindítása, működtetése, amiért 2009-ben Semmelweis Ignác Díjat vehetett át. Lelkiismeretes szakmai tevékenysége mellett hatékonyan kezeli a gazdaságossági szempontokat, a gyógyszertár költséghatékony működtetését is. A Magyar Gyógyszerész Kamara és a Magyar Gyógyszerészeti Társaság tagja. Rendszeresen részt vesz a szakma posztgraduális képzésein, gyógyszerismertető konferenciákon, klinikai vizsgálatokban. Két szakvizsgával rendelkezik. Aktív tagja az Intézményi Kutatásetikai Bizottságnak. 

 

A gyógyszerek készítése, ellenőrzése rendkívül izgalmas, felelősségteljes munka. Szakmailag nagy kihívás. Mi a szépsége, ami magával ragadta?

  • Egészségügyi pályán gondolkodtam, de magamtól nem jutott eszembe a gyógyszerész kar. Kémia tagozatra jártam a gimnáziumban és az akkori tanárnőm javasolta, hogy legyek gyógyszerész. Mindenkinek segítettem már akkor is, jól ment nagyon a kémia, ezért gondoltam, hogy nekem ez jó lesz. – meséli mosolyogva Katalin. Miután 1987-ben végeztem, közforgalmú gyógyszertárban helyezkedtem el, vagyis járóbetegeket ellátó gyógyszertárban. Rengeteget ügyeltem, ami a kislányom születése után nehézkessé vált, ekkor gondoltam a váltásra. A kistarcsai kórházba kerestek gyógyszerészt, így átjöttem egy ebédszünetben meghallgatásra és két héten belül már itt is dolgoztam. Ennek lassan 30 éve.

 

Hogyan kell elképzelni egy napot?

  • Egy nap mindig az előző nappal kezdődik, ugyanis előző nap megrendeljük a hiányzó, készleten nem lévő gyógyszereket. Korán reggel, 6 óra körül érkeznek a szállítmányok, melyeket mennyiségi és minőségi szempontok alapján is átveszünk, sőt 2 éve azt is ellenőriznünk kell, hogy hamis vagy nem.  Ez egy EU–s rendszerben való lekérdezést jelent, tavaly közel 101 ezer doboznyi lekérdezést intéztünk. A magyar ellátási lánc nagyon biztonságos, egy hamis gyógyszert sem találtunk. Az átvett és leellenőrzött készítményeket bevételezzük, és az előírásoknak megfelelő helyeken tároljuk, a számlákat pedig bevisszük a számítógépbe. Nagyon nagy felelősség, hiszen 100 milliókkal kell fillérre pontosan elszámolni. Az osztályok már nem gyógyszerkönyvben rendelnek tőlünk, mint korábban, hanem számítógépes programon keresztül. Ennek köszönhetően rálátnak az elérhető készítményekre és azok hatóanyag tartalmára. Ez most, a COVID járvány alatt különösen fontos, hiszen sok új gyógyszerrel dolgoznak az osztályok, amihez mi telefonon nagyon sok információt adunk, segítünk. 

 

Oltóközpont is a kistarcsai kórház, ez milyen plusz feladatokkal jár?

  • A vakcina gyógyszernek minősül, ráadásul ez egy speciális tárolású gyógyszer. Eddig nem volt olyan készítmény Magyarországon, mint pl. a Pfizer oltóanyaga, amit mínusz 90 és mínusz 60 Celsius fok között kell tárolni. A vakcinák átvételét, raktározását, hígítását hárman végezzük. Délelőttre és délutánra is elkészítjük a szükséges, aznapra előirányzott adagokat, átlag napi 3-500-at, néha ennél sokkal többet. Nemcsak oltópont, hanem osztópont is vagyunk, ami azt jelenti, hogy kórházaknak, szakrendelőknek, háziorvosoknak is osztjuk az oltóanyagokat. Gyakran hétvégén, munkaidőn kívül is dolgozunk, mert ha kivesszük a fagyasztóból, 5 napon belül fel kell használni. Ez is egy izgalmas feladat és szakmailag nagy kihívás, de gördülékenyen megy. Bátran oltakozhatnak, akik hozzánk jönnek, mert minden az előírások szerint történik. – mondja Katalin.

 

A gyógyszertár központi szerepet játszik az intézmény életében, hiszen szinte az összes osztály használ gyógyszert. Az információ pedig itt összpontosul.  

  • Igen, a gyógyszer nem csak maga a termék, hanem a hozzá tartozó összes információ is. Nagyon sok gyógyszer van Magyarországon törzskönyvezve, közel 50 ezer, ezért is összetett a feladat. Igyekszünk a betegeink részére a legmegfelelőbb gyógyszerformát elkészíteni, legyen az kenőcs, oldat, porok, szemcsepp, stb. Ezeket mind az un. magisztrális laborunkban készítjük, nem csak azért, mert olcsóbb, hanem mert személyre szabottabb is. Én koordinálom a gyógyszervizsgálatok szerződéskötéseit, és az én feladatom a kábítószerek ellenőrzése is. Ezen kívül a kórházunkban nagyon sok centrum működik, akik tételes finanszírozású gyógyszereket használnak, mint pl. a Neurológia, Reumatológia, I–es Belgyógyászat, Onkológia. Könnyű a dolgom, mert egy szakmailag felkészült, szorgalmas csapatom van a gyógyszertárban, akikre mindenben és mindig számíthatok.

 

 

 

A gyógyszerészet egy nagyon speciális terület, komoly feladat, kiterjedt adminisztrációval. Itt nem hibázhat az ember. Ezt az óriási felelősséget, állandó koncentrálást igénylő munkát mivel ellenpontozza szabadidejében?

  • Engem a kreatív dolgok kapcsolnak ki legjobban, ennek a zöme szintén a kémiával kapcsolatos. Elvégeztem egy OKJ–s sajtkészítő tanfolyamot, szoktam szappant főzni és biokertészkedést folytatunk otthon. Most lett egy új hobbim, éppen a kosárfonást tanulom. Nekem fontos az alkotás otthon is, nagyon szeretek főzni, új recepteket kitalálni. Idén jelent meg a patikusok szakácskönyvének harmadik kötete, amiben több receptem is megtalálható. Ezekben a szakácskönyvekben csak gyógyszerészek ételreceptjeit gyűjtik össze, olyanokat, melyek az egészséges táplálkozást célozzák, vagy valamely betegség esetén ajánlottak. Ez is egyfajta kísérletezés. – meséli mosolyogva Katalin. Ezen kívül a szelektív gyűjtés nagy harcosa vagyok, nemcsak otthon, hanem itt a kórházban is. A gyógyszertár 10 éve szelektíven gyűjti a szemetet, erre nagyon büszke vagyok. 

Katalin fáradhatatlan, hihetetlen pozitív személyisége, segítőkészsége minden mozzanatában érződik. Még titkos vágyával is mások segítése, az egészség megőrzése a célja. Szeretne egy gyógynövényes fűszerkertet létrehozni a kórház udvarán, azt is tudja már, hol lenne a pontos helye. Ismerve Katalin elszántságát és precizitását, hamarosan mi is megcsodálhatjuk! 


A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!