Dolgozói riportsorozat – Dr. Urbanek Krisztina

Interjú Dr. Urbanek Krisztina radiológus főorvossal, a Huniko Kft. kistarcsai telephelyének orvos igazgatójával

 A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház területén működő radiológiai osztályt egy magáncég, a Huniko Kft. üzemelteti. A Huniko Kft. kistarcsai telephelyének orvos-igazgatója egy mindig derűs és türelmes orvos és vezető. Dr. Urbanek Krisztina nemcsak radiológusként, hanem gyermekgyógyászként és gyermek radiológusként is dolgozik.

Miért választotta a radiológiát?

–  A sors alakította így. Bár a családban nincs egy orvos sem, gyerekkorom óta gyermekorvos akartam lenni. Amikor elvégeztem az egyetemet, nem volt betölthető gyermekgyógyász állás, így a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben helyezkedtem el. A második gyerekem születése után egy budapesti csecsemőotthonban dolgoztam és letettem a csecsemő és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Aztán teljesült a szívem – vágya, elhelyezkedtem a Budai Gyerekkorházban. A rengeteg ügyeletet a kisgyerekeimmel nehezen tudtam összeegyeztetni, így átkerültem a Semmelweis Egyetem Radiológiai Diagnosztikai Központ CT MR laborjába, amit annyira megszerettem, hogy letettem a radiológiai, majd gyermekradiológiai szakvizsgát is. A radiológia, azóta is – csak úgy, mint a gyerekgyógyászat, – egy örök szerelem. 25 éve a Flór Ferenc Kórházban dolgozom radiológusként és emellett ellátok egy óvodát és egy iskolát is gyermekorvosként. 

A HUNIKO KFT-ben orvos igazgató, mégis radiológusként is dolgozik…

– Én szeretek dolgozni! A Huniko cég alapítója, az első főnököm mindig azt mondta, én csak irányítsak, ne dolgozzak ennyit. Nem csak orvos igazgató vagyok, hanem CT és MR vizsgálatokat is végzek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A magáncég 25 éve érkezett a kistarcsai kórházba, akkor még csak egy CT – vel. Ezt követően MR berendezést telepítettünk és elkezdtük az egész radiológiai osztály működtetni. Beszereztünk új gépeket, lecseréltük a régieket, volt olyan berendezés, amit már többször is (pl.UH -berendezések ) és felújítottuk a radiológia osztályt. Az altatásos gyermek MR vizsgálatok eleinte csak nálunk voltak szervezetten elérhetőek, Budapestről és vidékről is hoztak hozzánk gyerekeket.

Hogyan kell elképzelni egy magáncég működését a kórházon belül?

–  A CT és MR vizsgálatokat közvetlen OEP finanszírozással 1997 óta, a radiológiai vizsgálatokat a kórházi finanszírozási rendszeren keresztül 1998 óta működteti a kórház.
A klinikai fekvőbeteg osztályok, valamint az osztályok ambuláns rendeléseinek, és az ÁNTSZ által meghatározott területhez tartozó háziorvosok és szakrendelők által beküldött betegek ellátását végezzük előjegyzés alapján. A Sürgősségi Betegellátó Osztály, valamint az osztályok sürgősségi vizsgálatait soron kívül végezzük. Minden radiológiai vizsgálat elérhető a kórházban, így számos betegség is feltérképezhető. A radiológia a „kapuja” az orvoslásnak. Ott dől el, hova kerüljön a beteg, milyen gyógymódot kapjon. Szinte minden betegnél készül valamilyen képalkotó vizsgálat, legyen szó belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, onkológiai, neurológiai, pszichiátriai, urológiai, tüdőgyógyászati, fej- nyak sebészeti, reumatológiai betegekről, hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

Milyen radiológiai vizsgálatokat végeznek?

– Az izotóp vizsgálaton kívül minden radiológiai vizsgálat elérhető osztályunkon. Röntgen, UH, CT és MR vizsgálatokat, valamint angiográfiás és denzitometriás vizsgálatokat, valamint komplex mammográfiás vizsgálatokat és emlőszűrést is végzünk. 

Az ultrahang (UH) vizsgálat egyike a leggyakoribb képalkotó eljárásoknak. A röntgen és a CT vizsgálattal ellentétben nem ionizáló sugárzás felhasználásával alkot képet a test belső felépítéséről és a szervekről, így nem éri a szervezetet sugárterhelés vizsgálat közben. Az ultrahangon belül végzünk Doppler vizsgálatokat, ízületi, gyermek, kardiológiai, neurológiai, onkológiai, pajzsmirigy UH vizsgálatokat.

A CT vizsgálat minden szervről képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni. Segítségével kimutatható a szervek gyulladásos, daganatos betegsége, sérülése, vérzése, fejlődési rendellenessége. CT-vel jól vizsgálhatóak az agy különböző betegségei, érelzáródás (stroke), daganatok, tályogok, kis érbetegségek, amelyek a magas vérnyomás, cukorbetegség következményei. Kimutatható az arcüreg és melléküregek gyulladásos és daganatos megbetegedése, valamint az orrsövényferdülés. A gerinc degeneratív, gyulladásos betegségei és mellkas vizsgálatnál a daganatok nagyon korai stádiumban kimutathatók, emellett minden tüdőbetegséget nagy pontossággal meg lehet határozni. A hasban a különböző szervek gyulladásos, daganatos elváltozását tudjuk kimutatni. Az erek állapotáról, érszűkületről a CT angiográfiás vizsgálattal kapunk felvilágosítást, amelynek során a test minden érképletét tudjuk vizsgálni.

Az MR még ennél is többféle kórkép esetében alkalmazható?

–  Igen, az MR, vagyis a mágneses rezonancián alapuló többdimenziós képalkotás lehetővé teszi az egyes testtájakon túl, pl. az erek ábrázolását anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozásra lenne szükség. Segítségével jól vizsgálható az agy, a gerinc, a hasi szervek, a csontok és ízületek, valamint a mellkas egyes részei is. Az MR – t az idegrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmazzuk leggyakrabban. Az agyi betegségek, úgy, mint gyulladások, agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia, az anyagcsere-zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei pontosan meghatározhatóak. Ezen kívül a gyakori gerincbetegségek közül pl. a gerincsérv, a fejlődési rendellenességek, a gerincfájdalom okai mind pontosan kimutathatóak ezzel a vizsgálattal.

Hogyan zajlik az MR vizsgálat gyermekek esetében?

–  Az összes vizsgálat nagyjából 4-5 százaléka az, melyet a 0-18 éves korosztály körében alkalmazunk. A gyerekek nagyobb részét nem altatásban vizsgáljuk, hiszen általában 3 éves kor felett legtöbbjük már képes arra, hogy 20-40 percig mozdulatlanul feküdjön az MR berendezésben. Rendszerint koponya, illetve gerinc betegségeknél alkalmazzuk. A kiskamaszoknál fordul elő leggyakrabban gerinc és ízületi probléma, ilyen jellegű elváltozásoknál, illetve fejlődési rendellenességek gyanúja esetén, koponyán és gerincen végezzük el ezt az eljárást. Természetesen a szülők bent lehetnek a vizsgálat alatt, kisebb gyermekeknél ez szinte elengedhetetlen. A mágneses rezonancia vizsgálat fájdalommentes és szükség szerinti gyakorisággal ismételhető. A CT-vel szembeni előnye, hogy nincs röntgensugárzás, az MR a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. Semmiféle negatív mellékhatása nincs. Éppen ezért például kismamáknál is (indokolt esetben a terhesség harmadik hónapját követően) alkalmazható, negatív biológiai hatása a magzatra nem ismert.

 

Mennyit fejlődött a radiológia az elmúlt évtizedekben?

A technika fejlődése által az egész szakterület rengeteget fejlődött. Amikor elkezdtem dolgozni csak ultrahang és CT berendezés volt hazánkban, ma meg már mesterséges intelligencia segíti az orvosok munkáját. Például egy stroke-s betegnél a számítógépes program megmutatja, hogy mekkora az a terület, ami elhalt. Az egyes képalkotó berendezések rendkívüli fejlődésen mentek keresztül, ami a diagnosztika pontosságát segítik. Ezek a képalkotó berendezések nagyon drágák, a gyártó cégek pedig versengenek egymással, így jobbnál jobb gépek születnek.  

Sikerélményről beszélhetünk a radiológusi szakmában?

Nagyon nagy felelősség a munkánk, de egyben nagyon nagy segítség is a beteg és kezelőorvosa számára. Leírunk egy leletet és az alapján gyógyítja a szakorvos. Vagyis a beteg sorsát nagyban befolyásoljuk a leleteinkkel, így minden egyes kijelentésnek súlya van. Sikerélményről akkor beszélhetünk, ha a mi diagnózisunk alapján a kezelt beteg meggyógyul. Sikerélmény az is, amikor visszajön a beteg és megköszöni az életét. Gyakran mondják, hogy milyen kevés pénz jut az egészségügyre – ez igaz -, de vannak dolgok, amik nem a pénzen múlnak. Például, hogy kedvesek vagyunk és együtt érzőek a beteggel, aki belép hozzánk. A radiológián évente kb. 80 ezer beteggel találkozunk, de ügyelünk rá, hogy az az egy ember, aki éppen hozzánk fordul, érezze, hogy az ő problémája most a legfontosabb. Célunk, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsuk betegeink számára szakmailag és emberileg is. Ritkán találkozunk olyan esetekkel, amikor nincs gyógyulásra lehetőség. Most a covid járvány idején megrendítő volt, amikor sorra olyan betegeket vizsgáltunk – nagyon fiatalokat is -, akikről tudtam, hogy nem lehet rajtuk segíteni, hogy mire leírom a leletet, mire megkapja a klinikus, addigra talán már nem is fog élni a beteg. Az érzés, hogy tehetetlenek vagyunk, az nehéz… hiszen azért megy az ember orvosnak, hogy segítsen.

Ebben a lelkileg megterhelő időszakban mi adott erőt? 

– Voltak kritikus hónapok, nem gondoltuk, hogy valaha is olyan helyzetbe kerülünk, hogy ennyi menthetetlen és nagyom súlyos állapotú beteget vizsgálunk. Mi a saját szakmánkat végeztük, mert ugye sok osztály bezárt átmenetileg és annak orvosait, ápolóit átirányították a covid osztályra. Rengeteget dolgoztunk, megterhelő volt, hogy a strokos beteget, a covidos beteget, a tumoros beteget mind azon az egy CT berendezésen kellett vizsgálni és sokszor minden perc számított. Amikor jött egy covidos beteg, akkor mindenkinek be kellett öltöznie, az asszisztensnek – aki közvetlenül érintkezett a beteggel – szakafanderbe, utána fertőtlenítettünk, szellőztettünk. Ez legalább 20 percet vett igénybe és jött a következő beteg, aztán megint jött egy covidos, és a protokollt minden esetben be kellett tartani. Egy strokos betegnél viszont 20 perc az nagyon sokat számít. Nehéz időszak volt, mégsem érzem magam kimerültnek, kiégettnek, nagyon szeretem a munkám. Ez szerencsés dolog, mert sokakat megvisel ez a szakma. Nagyon szerencsés vagyok, mert nagyon jó munkatársaim vannak, szinte úgy élünk, mint egy nagy család. Gyakorlatilag többet vagyunk a kórházban egymással, mint a családunkkal. Nekem mindig az volt az elvem, hogyha valaki nem érzi jól magát a munkahelyén, akkor az a munka rovására is megy, ezért mindent megteszek azért, hogy jól érezzék magukat. Természetesen úgy, hogy ez ne menjen a munka rovására. Nagyon fontosnak tartom az egymás iránti tiszteletet, megbecsülést. A mi munkánk olyan, mint egy kártyavár. A takarítónő, az asszisztens, az adminisztrátor vagy az orvos munkájára egyaránt nagy szükség van. Ha akár egy valaki nem tökéletesen végzi a feladatát, tönkreteheti mindannyiunk munkáját. Hobbim nincs túl sok, de arra is kevés idő jut. Nagyon szeretek színházba, koncertre járni, vitorlázni, utazni, olvasni, barátokkal összejönni, de leginkább azt, ha az unokáimmal vagyok. New Yorkban élnek, de próbáljuk azért megoldani a találkozásokat. A covid előtt a kollegákkal is sok időt töltöttünk együtt. Sokan mondják, hogy én milyen türelmes, nyugodt vagyok. Hiszek a családi háttér fontosságában. Szerintem nagyon sok múlik a gyerekkoron. Én egy összetartó, szerető családban nevelkedtem. Ezt vittem tovább, a férjemmel több, mint 40 éve vagyunk házasok, két gyermekünkben és két unokánkban leljük meg a legnagyobb boldogságot.   

/Szilágyi Szilvia/

A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!