„A számok világa soha nem riasztott el…”

Interjú Ráczné Kozma Andrea számviteli csoportvezetővel

Ráczné, Kozma Andrea a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Pénzügyi Osztály Számviteli Csoportjának a csoportvezetője, a főkönyvi könyvelést végzi kolléganőjével. 1992-ben, a Közgazdasági Szakközépiskola után jelentkezett a kistarcsai kórházba, első munkahelyére. Ennek éppen 30 éve.

Ha valaki 30 évet eltölt egy munkahelyen, az azt jelenti, hogy szereti a munkáját és meg is becsülik azt. Jól gondolom?  

Igazából a számok világa soha nem riasztott el. Nem tudtam annak idején, hogy milyen szakmát tanuljak, az Apukám tanácsolta, hogy közgazdasági szakközépiskolába menjek. Nagyon szeretem, a köztudattal ellentétben egyáltalán nem egyhangú munka, hiszen minden évben vannak változások a számvitel világában is, ezért folyamatos tanulást és fejlődést vár el tőlünk ez a munkakör. Nagyon szeretek a kórházban dolgozni, néha magam is meglepődöm, hogy elszaladt 30 év.

Mit jelent pontosan a főkönyvi könyvelés?

Ki kell alakítani a számlatükröt, rovatokat és ezeket évről évre aktualizálni kell. Nálunk fut össze minden számla. A számlákat a pénzügyi csoport iktatja, majd elküldi igazoltatásra, bevételezésre. Az anyag jellegű számlák először az analitikus könyvelésre kerülnek. A számlák kontírozása, könyvelése után havonta, negyedévente, félévente, évente ezekből a lekönyvelt adatokból adatokat kell szolgáltatnunk. A számlákon kívül az előirányzatok, elhatárolások, kötelezettségvállalás, munkabér könyvelése, valamint a költségek felosztása is a főkönyvben történik. A legnagyobb munka évvégén a mérlegbeszámoló készítés, ez kb. 2 hónapot vesz igénybe. Nálunk a januártól márciusig terjedő időszak a legnehezebb.

Az év többi hónapjában sincs megállás….

Mindennapos munkavégzést igényel. A nyári szabadságot is nehéz megtervezni, ezt mindig két adatszolgáltatás közé tervezzük be, hogy ne legyen fennakadás. 

A munkája folyamatos tervezést igényel. A magánéletben is ilyen tervező típus?

Igen….én itthon is tervező típus vagyok. Mindent megtervezek, és annak úgy kell lennie! – mosolyog Andrea.  Azért az elmúlt években már kicsit lazultam, jobban el tudok engedni dogokat, de nagyon sokáig így volt.

Említette, hogy az év végi mérlegbeszámoló készítése a legkeményebb feladat. Gyakorlatilag egész évben erre készülnek?

Úgy kezdünk meg egy évet, hogy majd össze kell állnia egy mérlegnek év végén. Először is van egy terv, ez alapján kapunk egy keretszámot, ami a költségvetésünk. Egész évben úgy dolgozunk, hogy tudjuk ennek évvégére is jónak kell lennie. Ez a költségvetés le van osztva a bérekre, járulékokra, a dologi kiadásokra, beruházásokra, felújításra. Ha valamilyen többletbevételünk van, akkor ezt a keretszámot meg kell növelnünk, annyival több lesz a költségvetésünk. Számunkra az a sikerélmény, hogyha elküldünk egy hibátlanul összeállt adatszolgáltatást. Vannak intézmények, ahol kezdők dolgoznak, nekik ez nagyon nehéz, mert bonyolult feladatokból áll össze a munkánk és rengeteg dologra kell odafigyelni. Nekünk, több évtizedes tapasztalattal ez már könnyebben megy.

Itt nem tévedhet senki, hiszen, ha jól tudom a költségvetésre kötelezettséget is kell vállalnia az intézménynek. Ez mit jelent?

2014-ben volt egy nagyon nagy számviteli változás, amikoris a költségvetéstől a könyvelésig átfordult minden a vállalkozási szférának a könyvelése felé. Azóta kell a kötelezettségvállalást is könyvelnünk. Ez egy nehéz időszak volt, de belerázódtunk. A kötelezettség vállalás azt jelenti, hogy a költségvetési szerv a kiadási előirányzatok és – ha jogszabály lehetővé teszi – a kijelölt lebonyolító szerv számára rendelkezésre bocsátott összeg terhére kötelezettséget vállal, ami egy fizetési kötelezettség vállalására vonatkozó, szabályszerűen megtett jognyilatkozatot jelent. Kötelezettségvállalásnak minősül minden olyan ügylet létrehozása, amelyből a jövőben fizetési kötelezettség származik.

Nemcsak precíz odafigyelést, hanem állandó fejlődést, tanulást is megkíván ez a munkakör…

Igen, éppen ettől ilyen változatos. A Magyar Államkincstár új internetes programokat biztosít számunkra, most is pont egy tanulási időszakban vagyunk. Annyira sok adatszolgáltatásunk van, hogy mindig lépést kell tartanunk az új ismeretanyagokkal, számítógépes programokkal. Ketten dolgozunk a főkönyvelésben és ketten az analitikus könyvelésben, de összefonódik az egész osztály munkája. A pénzügyi osztály a munka szempontjából mindig is nagyon jól össze tudott dolgozni, mindig segítettük egymást. A 2014-es változáskor elég sok intézmény főkönyvi részével vagy pénzügyi osztályvezetőjével nagyon jó viszony alakult ki és azóta is segítünk egymásnak.

Két gyermekével is sikerült megszerettetni a számok világát?

A családomra nagyon büszke vagyok. Lányaim 19 és 25 évesek, egyáltalán nem ezt a pályát választották. A nagyobbik a turizmus, vendéglátás terén képzeli el életét, jelenleg utolsó éves az egyetemen, turizmus vendéglátás szakon és mindemellett egy étterem vezetője. A kisebbik lányom végzős gimnazista, logisztikai szakgimnáziumba jár. El kell áruljam, mindketten velünk laknak még, aminek én nagyon örülök. És egyelőre nem is terveznek elmenni.

És hogyan tervezi meg szabadidejét egy mindent megtervező családanya?

Szinte minden hétvégére van programunk, ezen felül nyaralást is tervezünk. Elég nagy a baráti társaságunk, most is egy 12 fős csapattal megyünk nyaralni. Azért nem mindig csak én tervezek otthon, a férjem motorozik, így időnként vele tartok a motortúrákra.

/Szilágyi Szilvia/

A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!