„Változunk”. A művészetterápia az önismereti úton is átvezet bennünket…

Interjú Dr. Markos Valéria osztályvezető főorvossal

 A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztálya május 26-án nyitotta meg „VÁLTOZUNK„ címmel festménykiállítását, a művészeti héten készült alkotásaiból.

Mit takar pontosan a művészeti hét?
– 3 évvel ezelőtt indult a kezdeményezés. Ez egy olyan művészetterápia, ahol megpróbáljuk a betegséggel nem rendelkező embereket, a betegséggel rendelkezőkkel és a művészekkel együtt összehozni egy alkotóhét keretében. – mondja Dr. Markos Valéria osztályvezető főorvos. Ez konkrétan azt jelenti, hogy reggel 9-től este 6-7 óráig, hétvégén is alkotnak. Megpróbáljuk megmutatni azt, hogy ha valakinek van egy betegsége, az tulajdonképpen nem választ el minket a világtól. Ez nem a mi egyedüli kezdeményezésünk, ez a Semmelweis Egyetemen, a Nyírő Gyula Kórházban is működik, a mi régiónkban is nagyon sok vidéki kórház igyekszik a stigmatizáció (megbélyegzés) ellen, ezzel együtt dolgozni.

A művészetterápia a pszichiátriai betegek gyógyulását mennyire segíti?
– Ez egy nagyon fontos terápia. A festészeten, mint a képzőművészet-terápia egyik ágán kívül létezik még zeneterápia, biblioterápia (irodalomterápia), táncterápia, drámaterápia. Az osztályunkon a tánc- és a színház terápián kívül működik mindenféle ellátás. Azért nagyon fontos ezen terápiák alkalmazása, nemcsak a pszichiátriai betegeknél, hanem azoknál is, akik krízis helyzetben vannak, mert kezdetben nem alkalmasak arra, hogy az érzéseiket szavakkal ki tudják fejezni, olyan mély a fájdalom. Gyakran látjuk nagyon intelligens embereknél azt, hogy az érzéseiket racionalizálják, nem mindig lehet a beszélgetések során lelkük mélyére eljutni. A művészeti terápián belül a festés, mint alkotóterápia egy olyan érzésnyilvánítást ad, amihez nem kellenek szavak. Szavak nélkül tárja fel az érzéseit, festi vászonra azokat, hiszen nem tud mást alkotni, mint ami benne van. Ha keserű valaki, nem fog piros színt festeni. Ha mániás a beteg, nem fest feketét. Nagyon sok olyan plusz információ jön így a betegekről, krízisben lévőkről, ami a beszélgetés során nem látható és ezek a terápia során szépen, lassan oldódnak.

A kiállítás nekünk nézőknek is egyfajta befogadó terápia?

– Nézve a képeket, bennünk is elindít valamit, a bennünk zajló folyamatról is ad felvilágosítást. Recesszív, befogadó terápia nekünk nézőknek is. Miért pont az a kép tetszik, mit gondolunk róla. Ez mindig a befogadóról szól. Van, amikor nemcsak az alkotás születik meg, hanem magáról az alkotásról elindul egy beszélgetés, szabad asszociáció formájában. Nem irányítottan, hanem az alkotóval megbeszélve, miért azt a színt festette oda, miért azt a figurát választotta ki. Ez a nem irányított terápia. Ugyanakkor a művészetterápiát lehet tematizálni is, amikor van egy szerep és van egy instrukció a terapeutától, hogy fessük le az életutunkat, készítsünk egy kollázst róla. Ekkor egy irányított dolog születik. A művészetterápia egy önismereti úton is végigvezet bennünket.

Meddig látható a kiállítás és tervezik-e a képek árverésre bocsátását?
– Terveink szerint hosszú ideig lesz megtekinthető a kiállítás a kistarcsai kórház főépületének folyosóján. Ezek az alkotások, mivel a kórházban és a kórház eszközeivel készültek, a kórház tulajdona. Az alkotóknak vannak olyan képeik is, melyeket nem a kórházban készítettek. Ezekből megpróbálunk egy online katalógust összehozni és akkor lehetőség lesz az alkotásokat megvásárolni.

Úgy tudom, a kórház más osztályain dolgozók is részt vettek a művészeti héten…
– Igen, aminek nagyon örültünk. A Covid járvány alatt is nyitottak voltunk más osztályok felé, csoportos terápiával, egyéni beszélgetésekkel is segítettünk és ugyanezt a segítséget most is fenntartjuk, ha kérik. Ez az időszak azt is megtanította, hogy nem szégyen lelki, pszichológiai segítségnyújtást kérni. Minden egyes alkotónak egy emléklapot adtunk át, a művészetterapeuta vezetőnktől, Vadász Emesétől pedig jelképesen egy-egy ecsetet kaptak a festéshez. Ezzel tudtuk a munkájukat elismeri, értékelni azt, hogy alkottak velünk, hogy az idejüket és a tudásukat ránk szánták.

A kiállítás megtekinthető a kórház főépületének I. emeletén, az A és D épületet összekötő folyosóján.

/Szilágyi Szilvia/

Dr. Trombitás Zoltán főigazgató, Dr. Markos Valéria Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályának vezetője és Vadász Emese vezető művészetterapeuta gratuláltak az alkotóknak: 

Néhány festmény a kiállításról: 

A teljes dolgozói riportsorozatot itt tekintheti meg!