Dolgozói riportsorozat – Godó Ida

Interjú, GODÓ IDA főműtősnővel, ápolási igazgató helyettessel

Godó Ida 1994-ben végzett a hatvani Bajza József Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában, majd műtéti szakasszisztensi és diplomás ápolói képesítést szerzett. A hatvani kórházban kezdte el pályafutását, pár évvel később Kistarcsára költözött, és 1998-tól a Flór Ferenc Kórház munkatársa. Kezdetben tanuló műtősnőként a szemészeti majd sebészeti műtétekben vett részt, 5 évig volt a Szemészti Osztály főnővére, de heti egy napot akkor is műtősnői minőségében dolgozott.

A főnővérséget követően a Központi Műtő sebészeti részére került 2017-ben, majd 2018. februárjában nevezték ki főműtősnőnek. 2021. márciusától az ápolási igazgató helyettes munkakört is betölti.

Mi a feladata egy főműtősnőnek?

Központi Műtőként üzemelünk, ami azt jelenti, hogy a különböző szakterületek műtéti ellátását biztosítjuk szakterületenkénti műtőkben. Noha központi a szolgáltatás mégis törekszünk arra, hogy az egyes szakmákat az arra specializálódott műtősnők és műtőssegédek lássák el, ugyanakkor minden kollégám képes arra, hogy más-más szakmában ügyeleti szolgálatot nyújtson.

Mint főműtősnőnek fő feladatom ezen szolgálat munkájának koordinálása, munkaszervezése és a műtéti ellátás zavartalan biztosítása. A műtéti ellátás igazi csapatmunka, ahol minden egyes csapattagnak a lelkiismeretes és felkészült munkájára van szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű ellátást tudjunk nyújtani a betegeknek. Mi gondoskodunk arról, hogy a műtők, a műtétekhez szükséges steril eszközök, a megfelelő műszerek, varrófonalak stb. elő legyenek készítve. Mi őrködünk a sterilitás maradéktalan betartása és betartatása felett amely feladat összességében rendkívül precíz, pontos munkavégzést igényel.

Hogyan segíti az orvosok munkáját a műtét során?

A műtéti típusnak megfelelően előkészített műtőben, a szükséges eszközök a műtét teljes ideje alatt történő rendelkezésre bocsátásával. Fontos a beavatkozás sikeressége érdekében a beteg helyes pozícionálása, amely mind a műtősnő, mind a műtőssegéd gondos tevékenységét igényli. Nélkülözhetetlen a beavatkozás megkezdése előtt és alatt a műtéti terület célzott megvilágítása amiről a műtőssegédek gondoskodnak. Amennyiben a műtét során az operáló orvos részéről további eszközigény lép fel annak haladéktalan biztosítása a teendőnk.

Ez a munka 24 órás szolgálatot jelent?

Tulajdonképpen igen. A nappali munkavégzés során a tervezett beavatkozásokat végezzük, ami naponta 30-40 operációt jelent összességében, ezen felül délután és éjszaka ügyeleti ellátást biztosítunk amelyet két műtősnő és két műtőssegéd lát el.

 

Hogyan lehet műtősnő valaki?

Mindenképpen szükséges hozzá egy egészségügyi alapképesítés, erre épül a műtéti szakasszisztensi képzés, amelyet egy év műtői gyakorlat előz meg. A továbbiakban a folyamatos fejlődési lehetőség is adott, sőt szükséges is, mert az újfajta műtéti technikákat, újfajta eljárásokat szükséges megismerni, mert az orvostechnika fejlődésével a műtősnői ismeretek bővítése is elengedhetetlen. Hiszen ez a magabiztos munkavégzés záloga.

Hogyan készülnek fel egy műtétre?

A Központi Műtőbe a műtétes osztályokról előző nap műtéti terv érkezik. A műtéti terv tartalmazza a beteg adatait, a diagnózist és a műtéti típust. A műtővezető főorvos ezen adatok alapján műtéti programot készít amelyhez a műtő személyzete igazodik.

Minden műtét meghatározott létszámot igényel?

Igen, minden műtétnél van egy állandó stáb amely áll az érzéstelenítéshez szükséges szakemberekből, a műtétet végzőkből és egy segítő munkatársból. A stáb létszáma a szakma szabályait figyelembe véve a műtét típusától függően változik.

A lelki vagy a fizikai része nehezebb a munkájának?

Lelkileg, fizikailag és szellemileg is megterhelő, hiszen folyamatos koncentrációra és megfelelő állóképességre van szükség. Bizony egy–egy műtét több órán keresztül is tarthat és minden percben maximumot kell nyújtani. További igénybevételt jelent a műtétekhez szükséges ruházat és védőfelszerelés viselete is. Mindez persze a fizikai nehézségeket jelenti, azonban a lelki megterhelés jelentősebb bizonyos helyzetekben. Ilyen lehet pl. egy reménytelen eset, vagy a fiatal páciensek ellátása, de talán ami legjobban megérint bennünket amikor donációra kerül a sor. Miközben tudjuk, hogy egy-egy ilyen alkalom kapcsán számos másik ember életbenmaradási reményét adjuk vissza. De a donorral való foglalkozás lelki része nem megszokható.

Egy műtét során minimális a kommunikáció. Megértik egymást szavak nélkül is?

A műtőben mind a verbális mind a nonverbális kommunikáció azonos jelentőséggel bír. A műtői öltözékből adódóan a szemkontaktus az uralkodó az információk átadásában, persze mindez attól működik megbízhatóan, hogy egy összeszokott csapat végzi a feladatát. A verbális kommunikáció rövid, tömör és célratörő információkat tartalmaz. Ha váratlan esemény történik műtét közben akkor felerősödik a kommunikáció súlya és a megváltozott helyzethez igazodó, fegyelmezett cselekvéssor váltja fel a rutint.

A pandémia milyen hatást gyakorolt a Központi Műtő életére?

Egyértelműen csökkent a műtétek száma. Egyrészt a kórház egyéb osztályainak megváltozott feladatköre törvényszerűen változtatta meg a műtői dolgozók feladatkörét is. Ennek megfelelően a kollégáim is a belső humánerőforrás átcsoportosítás részeseivé váltak és vettek részt a fertőző betegek ellátásában. Másrészt a pandémia idején folyamatosan biztosítani kellett a koronavírusos betegek műtéti ellátását is. Megnehezítette a mindennapi gyakorlatot a speciális védőfelszerelés együttes alkalmazása a műtőben előírt általános öltözékkel. További kihívást jelentett, a COVID vírussal szembeni ismeretlenség, hiszen  fertőző beteget máskor is operáltunk, azonban a koronavírustól való aggodalom felerősítette a megbetegedéstől való félelem érzését.

Milyen az, amikor Godó Ida nem főműtősnőként és/vagy ápolási igazgató helyettesként dolgozik, hanem otthon, Édesanyaként?

Két gyermekem van. A lányom 18 éves gimnazista, jogi pályára készül, a fiam 16 éves, kadét képzésben folytatja tanulmányait, leigazolt utánpótlás vízilabdázó. Szorgalmas, ügyes gyerekek, nagyon büszke vagyok rájuk. A velük töltött idő és a róluk való gondoskodás igazi kikapcsolódást jelent. Szabadidőmben szívesen olvasok és előnyben részesítem a természetben való tevékenységeket is.

 

/Szilágyi Szilvia/