Dolgozói riportsorozat – Dr. Csapó Zsolt PhD.

„HA OLYAT CSINÁL AZ EMBER, AMIT SZERET, AKKOR IDŐ, ENERGIA NEM SZÁMÍT.”

Dr. Csapó Zsolt Tibor PhD a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. Az a sebész, aki szívvel-lélekkel gyógyít, mindig jókedvű, türelmes, folyamatosan képzi magát, orvosi konferenciákon tart előadásokat és nem túlzás azt állítani, hogy egész életét a betegeknek szánta, éppúgy, mint Édesapja.

Egyértelmű volt, hogy követi szülei példáját?

– Édesanyám gyógyszerész, Édesapám szülész-nőgyógyász. Már gyerekként, egész pontosan 6 évesen elhatároztam, hogy orvos (sebész) leszek és a mai napig nem bántam meg, hogy ezt a döntést hoztam. 1991-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán és az egyetem I.sz. Sebészeti Klinikáján kezdtem el dolgozni. 1995-ben tettem le a sebészet szakvizsgát. Számos külföldi tanulmányút és egy kétéves amerikai munka után 2007-ben nyertem el a kistarcsai kórház sebészeti osztályának vezető főorvosi állását. 2008-ban   PhD tudományos fokozatot szereztem a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolában. Sebészként folyamatos készenlétben vagyok, rengeteg időt és energiát fektetek munkámba, a betegek lelkiismeretes ellátásába és szerencsésnek érzem magam, hogy olyat csinálhatok nap, mint nap, amit szeretek.

Milyen műtéteket végez és milyen gyakorisággal?

– Minden nap fél 8-ra érkezem a kórházba. Naponta többnyire 2 műtétet végzek, hogy az osztályomon fekvő, kollégák által kezelt betegek felügyeletére is jusson időm, miközben ellátom az osztály működéséhez, vezetéséhez szükséges adminisztrációt is. Minden olyan műtétet elvégzek, ami lágyrészeken elvégezhető, sérvtől az epekövességen át a rákos megbetegedésekig. Minden műtét egyedi és odafigyelést igényel. Mindig az adott betegre alakítva kell elvégezni, még a rutin műtéteket is. A sürgősségi esetek során ez különösen nehéz, ilyenkor sokat kell improvizálni, hiszen nincs lehetőség részletes kivizsgálásra vagy műtéti tervezésre a beavatkozás előtt.

A sebészeti osztály úgy tudom kiemelkedő eredményeket ér el a hasi daganatok sebészetében.  

– Minden műtéti típusban jók az eredményeink. Nagyszámú beteget látunk el, oktatásunk során tanítjuk neveljük a nálunk szakvizsgázó fiatal sebészeket, és bár mindannyian jól képzettek és gyakorlottak, bármikor háttér segítségként mi „öregek” ott állunk a hátuk mögött.  A hasi sebészet során a rutin sebészeti műtétek mellett az osztály kiemelt figyelmet fordít a hasi daganatok sebészetére. Igen, azt hiszem elmondhatjuk, hogy eredményeink kiemelkedőek a gyomor-bélrendszer sebészetében – a gyomorszáj daganataitól a végbél daganatokig-, de végzünk műtéteket az egyéb parenchymás szervek is, mint máj, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vagy a retroperitoneumban, kismedencében is. A daganatos elváltozások sebészete mellett, a végbél nem daganatos betegségeinek (aranyér, gyulladásos betegségek) is helye van a palettán. Rutinszerűen alkalmazzuk a laparoscopos technikát, elsősorban az epe, sérv, vastagbél és mellékvese sebészetben, de használjuk egyéb diagnosztikai és kezelési területeken is, mint például a sürgősségi műtétek: gyomor átfúródás, féregnyúlványlob sebészete, vagy tápláló szondák beültetése. Az osztály minden sebész szakorvosa haladó laparoscopos sebészi képzést kapott. A hasfali és lágyéksérvek sebészetében a kistarcsai sebészet úttörő volt Magyarországon. A műanyagháló beültetéssel végzett hasfalpótlás és helyreállítás már dr. Varga János főorvos úr vezetésével mintegy 30 éve az elsődleges és rutinszerűen használt technika volt. Magas szinten végezzük az emlő jó és rosszindulatú daganatainak sebészeti ellátását, kiváló a diagnosztikai hátterünk hozzá. Törekszünk az emlő megtartó műtétekre, a hónalji nyirokcsomók block-ban történő eltávolítása mellett a “sentinel” technika alkalmazásával. Az osztály haladó és emelkedő számú endokrin sebészeti tevékenységét már én indítottam el. A struma, mellékpajzsmirigy, mellékvese sebészeti tevékenységünk évről évre egyre jelentősebb. Az osztály másik jelentős profilja a teljes körű érsebészeti ellátás. Műtétet végzünk nyaki verőértől a végtagok helyreállító érműtétein át az alsóvégtagi visszerein. Az egynapos sebészeti ellátáson belül az urológiai sebészet területén végzünk beavatkozásokat.

Amerikában is tanult, milyen tapasztalatokat szerzett?

2003-2005-ig éltem ott. A Texasi Egyetem Houstoni központjában voltam „fellowship” programon (sebészszakvizsga kiegészítés egy speciális területen). Szervátültetésekkel foglalkozó osztály volt. A kétéves program alatt vese, máj, hasnyálmirigy transzplantációt tanultam meg, illetve ilyen műtéteket végeztem nagyszámban. A program sikeres elvégzést oklevél is igazolja. A sebészként letöltött két évet követően további félévet maradtam kutató orvosként, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a PhD-m anyagát megcsináljam és ahhoz cikkeket írjak. Tartottam előadásokat, írtam 6 cikket és egy könyvfejezetet. Amikor már hazajöttem, ezt a kutatási anyagot összefoglalva írtam és védtem meg a PhD tudományos fokozatomat.  

Mit szeret leginkább a sebészetben?

Nehézsége és szerethetősége a: gyors döntés – gyors megoldás. Mindez a legélesebb a sürgősségi esetekben, amikor egyik pillanatról a másikra egy adott, pillanatnyi kép alapján kell dönteni a beteg sorsáról. Bár a cél a beteg teljes felépülése, és ehhez idő kell, már a műtét után szinte egyből látni az eredményt, az első döntésünk helyességét. Nincs olyan elhúzódó gyógyulási időszak, mint egy gyógyszeres kezelésnél. Ugyan gyorsan kell dönteni, de az eredmény is gyorsabb, a beteggondozás is rövidül, ezáltal nagyobb számú beteget tudunk ellátni.

Nagyon kicsi a fluktuáció a Sebészeti Osztályán, azt gondolom ez nagyrészt a személyiségének is betudható…

– Valóban kicsi az orvosi munkaerő ingadozás. 14 fős az osztály, majd mindenki szakorvos, már csak 1 kolléga maradt, aki még első szakvizsgájára készül. Hárman 1 éven belül második szakvizsgájukat is jeles eredménnyel szerezték meg. Többségében fiatal szakorvosokból áll az osztály. A hozzánk érkező medikusok körében is jó hírnevünk van, az egyetemi nyári gyakorlatok mindig teltházzal mennek, a helyek gyorsan betelnek. Mindig van fiatal kezdő orvos, aki azután érdeklődik, hogy van-e nálunk szabad státusz.

Szenvedélye a munkája, de a sebészeten kívül mi dobogtatja még meg a szívét?

– A nagy koncentrációt igénylő mindennapokban találni kell olyan elfoglaltságot, ami kikapcsolja az embert, időt ad arra, hogy ne a szakmán, a betegeken, a napi gondokon járjon az agya. Korábban sokat motoroztam, munkába is azzal jártam és hosszabb motoros túrákon vettem részt. Mára ez a szenvedély csökkent. Új kikapcsolódási elfoglaltságokat kellett kipróbálni, mint Dr. Medvegy Mihály kardiológus főorvos barátom unszolásával és segítségével bogár befogó és begyűjtő expedíció a dél-amerikai őserdőben, vagy az otthoni kert rendezése mellett az exotikus növényparkom gondozása, a klasszikus amerikai füstöléses barbecue gyakorlása. A leginkább mégis a családdal töltött idő kapcsol ki. Négy (különböző korosztályú) gyermekem van, hozzájuk igazodom, számukra Magyarország, a világ megmutatása, az életük segítése, irányítása a fő feladat. Ez az, ami igazán kikapcsol.   

/Szilágyi Szilvia/