Az Újszülött, Csecsemő -, és Gyermekosztály bemutatása

„A GYEREKEK KICSIT MEGFIATALÍTJÁK AZ EMBERT.”

Dr. Rónaszéki Ágoston a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Újszülött, Csecsemő -, és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa, nem sokkal azt követően, hogy a koraszülött, pathológiás újszülött ellátó részleg működése elindult, 1992. szeptemberében neonatológusként került kórházunkba.

– 31 éve vagyok itt, egy rövid (5-6 éves) kitérővel ugyanis közben a kórházban részállásban maradva, házi gyermekorvosként is dolgoztam. Úgy 20 évvel ezelőtt már nem csak az Újszülött és a PICII (perinatalis intenzív centrum), hanem a Gyermekosztály vezetését is rám bízták. Egy éve már nyugdíjasként dolgozom, de a gyerekek szerencsére kicsit megfiatalítják az embert. – vallja Dr. Rónaszéki Ágoston. Az biztos, hogyha az ember gyerekek és fiatalok között éli az életét, az kihatással van az ember személyiségére és a gyermeki énje kerekedik felül.

 Gyermekekkel foglalkozni szép feladat. Gyógyítani talán még szebb…

– Van egy olyan mondás, hogy „a gyerekeket nagyon gyorsan meg kell gyógyítani, még mielőtt maguktól meggyógyulnának”.  Jó átélni, ha a nehézségeket át tudjuk hidalni és a végén a kicsik gyógyultan mehetnek haza. Véletlenül kerültem ebbe a szakmába, mindig intenzíves szerettem volna lenni, sokat dolgoztam mentőtisztként az OMSZ rohamkocsijain is, de fiatal orvosként végül Balassagyarmaton, a városi kórház gyermekosztályán kezdtem orvosi pályafutásomat. Később a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinika Perinatalis Intenzív Centrumába kerültem és részt vehettem a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat létrehozásában és az intenzív, koraszülött mentő munkájában is. A koraszülött ellátás és a beteg újszülöttek ellátása szívügyemmé vált.  Amikor egy újszülött vagy koraszülött rosszul van, az belülről erősen motivál, aktivitásra serkent. Egy kis súlyú, akár 1,5 kg alatti koraszülött élesztése, kezelése sokkal kisebb problémát jelent számomra, mint egy néhány éves kisded vagy nagyobb gyermek intenzív ellátása, amikoris gyermekintenzív ellátásban jártasabb kollégák segítségére is szükségem lehet.

 

 Az osztályon évente hány koraszülöttet látnak el?

– Évente közel 250 koraszülöttet látunk el, akiknek több mint a fele nálunk születik, a többieket más intézményekből kapjuk. Magyarországon majdnem 10% körüli a koraszülöttek aránya és ez a kórházunkban is nagyjából így van (1500 szülésből 150 körül). A Koraszülött Osztályunk (PIC II, azaz II. szintű Perinatalis Intenzív Centrum) 8 intenzív ággyal (inkubátorral) rendelkezik. Tartós lélegeztetést nem igénylő 1500g fölötti, 34. gesztációs hetet betöltött koraszülötteket ill. beteg újszülötteket kezelhetünk. Ez azt jelenti, hogy a helyben született és más kórházakból, klinikákról átvett koraszülöttek és beteg újszülöttek parenteralis, infúzión keresztüli táplálását, kezelését, noninvazív légzéstámogatását (oxigén, nCPAP, DuoPAP, NeoPuff,…) végezhetjük teljes körű laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai környezetben. A koraszülöttek gondozásának részét képező objektív érzékszervi (látás, hallás) szűrővizsgálatokra is van lehetőségünk. Az utángondozást, követést koraszülött ambulanciánkon végezzük.

A kórházon belül számos gyermek szakambulancia működik, ami azt sejteti, hogy a betegszám magas.

– Sajnos Magyarországon az egészségügyi kultúra, az egészségre nevelés nem megfelelő. A betegutak is igen kanyargósak és nincs hozzájuk GPS. A szülők nem tudják eldönteni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni gyermekükkel és mikor nem. Így gyakran indokolatlanul hozzák be hozzánk kórházi ellátást nem igénylő gyermeküket, akiket a sürgősségi ambulanciánkon éppúgy ellátunk mint akiket az ügyelet irányít hozzánk. Ugyanakkor az is előfordul, hogy súlyosan beteg gyermekek sem időben kerülnek ellátásra. 40 év orvosi tapasztalat mellett sem könnyű kellő empátiával és türelemmel kezelni ezeket az eseteket.

Csecsemő és Gyermekosztályunkon évente megforduló közel 1200 fekvőbeteg mellett a szakambulaciáinkon 5x annyian fordulnak meg. Gyermek-pulmonológiai, -nephrológiai, -gastroenterológiai, -endkrinológiai, -diabetológiai, -ortopaediai, -sebészeti és neonatológia ambulanciáink közül a pulmonológiai és az ortopaediai szakambulanciánknak van területi ellátási kötelezettsége.

 A kistarcsai kórház „Bababarát kórház”. Ez mit jelent pontosan?

–  A Bababarát kórház lényegében azt jelenti, hogy az édesanya újszülöttjével a megszületésétől fogva külső szakmai támogatás mellett együtt maradhat. Az. u.n. aranyóra kettőjük kapcsolatát és a szoptatás megvalósulását segíti. Minden beavatkozás az édesanya jelenlétében történik. Császármetszést követően is gondoskodunk arról, hogy az újszülött minél többet az első órákban is mellette lehessen. Koraszülöttek vagy beteg újszülöttek esetén sincsenek a szülők elválasztva, inkubátor körüli látogatásuk nincs időkorláthoz kötve. Akár légzéstámogatott és infundált csecsemő is szophat, édesanya mellkasán lehet (kenguruzhat).

A Gyermekosztályon sincs a szülők jelenléte korlátozva. Nagy gyermekek is együtt maradhatnak szüleikkel. Sajnos orvosként átélhettem olyan időszakot is, amikor az édesanya nem maradhatott beteg gyermeke, csecsemője mellett a kórházban. Még ma is a kórházi befekvésnek egyik akadálya a szülőtől való elválasztás indokolatlan félelme. A gyerekek jobban gyógyulnak szeretteik körében, hamarabb hazamehetnek. Persze a szülő jelenléte nem mindig konfliktusmentes.

Az Újszülött Osztályon hogyan zajlik az ellátás?

– A Szülészeti Osztály gyermekágyas részlegén általában 15-20 édesanya fekszik együtt újszülöttjével, ahol napi 24 órában rooming-in szerű ellátás zajlik. A születés utáni „aranyórát” követően, amikoris az édesanyák és az újszülöttjeik szorosabb kapcsolatának érdekében megtörténik szakápolói felügyelet mellett az első mellre helyezés, az újszülöttnél tapasztalt kóros eltérés esetén a gyermekorvos értesítése ill. vizsgálata is megtörténik. Amennyiben szüléskor bármilyen probléma felmerül, a neonatológiai ellátásban gyakorlott gyermekorvos már eleve jelen van.

Éliás Ibolya osztályvezető főnővér 4 gyermek édesanyja. 3 éve a Margit Kórházból került át a kistarcsai kórházba. Mindig gyerekek mellett dolgozott, gyermek szakápolói vonalon. Imádja a munkáját, és azt, hogy gyermekek veszik körül.

– Úgy szoktam mondani, hogy „mini gyermekcentrum”-nak vagyok a főnővére. A Csecsemő- és Gyermekosztályon 0-18 éves korig látjuk el a betegeket. A szülészettel egy emeleten, az 5. emeleten van az Újszülött Osztály és a Koraszülött Intenzív Centrum, egy emelettel lejjebb pedig a Gyermekosztály. A koraszülött természetesen az anyával maradhat. A bababarát kórházak esetében 0-24-ben együtt lehet az újszülött az édesanyával, aminek számos előnye ismert. Szorosabb anya-gyermek kapcsolat alakul ki, elősegíti a korai tejbelövellést, biztosított az újszülött igénye szerinti táplálás, valamint elősegíti a kizárólagos anyatejes táplálást. Ezen felül megtanítjuk az anyukáknak az újszülöttel kapcsolatos ápolási teendőket és felkészítjük az otthoni ellátásra. Ennek van egy újabb formációja, ez a „szoptatás támogató és baba barát” elnevezés, ami még inkább hangsúlyt fektet az anyatejes táplálásra. 48 órát töltenek bent a kórházban szülés után az anyukák, ami borzasztó kevés. Ebben az időben rengeteg fontos dolog történik és ez egy nagyon nehéz időszak.

A nővérek sokat segítenek az édesanyáknak. Mivel az újszülött legideálisabb tápláléka saját édesanyja anyateje, ezért szorgalmazzuk a gyakori mellre helyezést, és nem alkalmazunk mellé táplálást. Laktációs szakemberünk is segíti az anyákat. Az újszülöttek fürösztését gyermekápolóink végzik az esti órákban, a központi egységben, lehetőség és igény szerint a baba-mama szobákban. Gyermeke fürösztésében az édesanyja aktívan részt vehet. Az újszülöttek az éjszakát is az anyával töltik, gyermekápolói felügyelet mellett, szükség esetén azonban elhelyezhetők a központi újszülött ellátó egységben.

 

 A Gyermekosztályt is úgy alakították ki, hogy együtt lehessenek az édesanyák a beteg gyermekükkel?

– Igen, 10 kórterem van a gyermekosztályon és a kórtermek kialakítása úgy történt, hogy a beteg gyermekek mellett az édesanyákat is el lehessen helyezni. A folyosón játszóházat alakítottunk ki a gyermekek félelemérzetének csökkentése érdekében, a beteg gyerekekhez bohócok is jönnek, de alapvetően a nővérek gyermeki lelkülete, az aktív hozzáállása és a gyermekeket kedvelő munkája teszi az itt töltött időt a kisbetegek számára élhetővé.

 Főorvos úr, a Csecsemő- és Gyermekosztály milyen feladatokat lát el?

– Az osztály alapvető feladata a kórház ellátási körzetébe tartozó, Pest megyei gyermekek általános gyermekgyógyászati ellátása mellett a légúti beteg gyermekek pulmonológiai, allergológiai kezelése, gondozása. A sürgősségi betegellátáson kívül krónikus betegségek kivizsgálása, akut és krónikus tünetek gyógyítása folyik. A Gyermekosztály a Megyei Kórház integrált része, így lehetőség van a különböző osztályok, diagnosztikus részlegek igénybevételére. Elérhetőek azonnali képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok. Általános gyermekgyógyászati járóbeteg szakrendelés mellett neonatológus, nefrológus, allergológus, pulmonológus, gyermeksebész, ortopéd orvos szakellátást és gondozást is végez. Szakképzett gyógytornász és ápolónők vesznek részt a betegellátásban. A Gyermekosztálynak tornaterme is van mozgásszervi rehabilitáció céljára. A súlyos betegek számára pedig két elkülönített, központi oxigénnel ellátott kórterem áll rendelkezésre. Három helyiség külön fürdőszobával, a beteg gyermekek igénye szerint, gyermek és anya számára került kialakításra. A Gyermekosztályon kifejezett intenzív ellátást nem tudunk biztosítani, de intenzívszerű ellátásokat adunk, szubintenzív részlegek vannak.

 Az osztály dolgozói rendszeresen vesznek részt mind hazai, mind nemzetközi továbbképzéseken, hogy a korszerű ismereteket, új terápiás eljárásokat alkalmazhassák a mindennapi betegellátásban. Éliás Ibolya főnővér ebben a fiatalokat is támogatja.

–  Támogatom a fiatalokat, hogy tanuljanak. Itt a kórházban erre lehetőséget is biztosít a vezetőség, most is egyszerre hatan járnak intenzív képzésre vagy főiskolára. Kórházunk tanulmányi szerződéssel mindenkit támogat, nem is találkoztam még ilyennel más intézményekben. A beosztásban nekem ez ugyan nehéz, ugyanakkor örülök, hogy továbbképzik magukat, hogy lelkesen mennek, tanulnak és vissza is jönnek. Szerencsére van Kistarcsának egy itt tartó ereje.

A szakszerű betegellátás mellett mivel tudják elérni, hogy a beteg gyermekek jól érezzék magukat?

– A gyermekek számára korszerű körülményeket, olyan játékos környezetet biztosítunk, ahol betegségük ellenére jól érzik magukat. Ebben segítséget nyújt a Gyermekek Varázshegye Közhasznú Alapítvány is. A Kórház és az Alapítvány támogatásával szakszerűen felszerelt, színes, gyermekbarát ambuláns és vizsgáló helyiségek épültek. A Gyermekosztály dolgozói és az Alapítvány krónikus beteg gyermekek számára szervezett már játékos, rehabilitációs gyógytáborozást is.

Főnővérként számos feladatot el kell látnia. Melyek ezek?

 

– Eszköz- és gyógyszer rendeléstől kezdve (a finanszírozás oldalára is figyelve), a gyámügyes feladatok, az ápolás szakmának a képviselete, annak minőségére vigyázásán át, hozzátartozókkal való kapcsolattartás. Nagy öröm számomra, hogy Rónaszéki főorvos úrral dolgozhatom. Azt hittem már nincs olyan, hogy minden beteg ugyanolyan, hogy mindenki ugyanazt a bánásmódot kapja, de itt ez létezik és én lubickolok ebben, amióta csak itt vagyok. A csapatommal nagyon elégedett vagyok, rendkívül büszke vagyok rájuk.

 Dr. Rónaszéki Ágoston főorvos életét is beszövik a gyerekek. Nemcsak a kórházban, hanem otthon is. 7 gyermek édesapja.

– 6 fiam van meg egy lányom, mindenki felnőtté vált már. A 6. gyermek lett lány, most ment férjhez. Egy választotta az orvos szakmát, felnőtt hematológus, a többiek más területen helyezkedtek el, mérnöktől az énekesig, mindenfele. A feleségem gyógypedagógus, a problémásabb gyerekek vizsgálatával foglalkozik.

 Mivel tölti szabadidejét, amikor nem veszik körül gyerekek?

– Kifejezett hobbim nincsen, de két dolgot szeretek csinálni, az egyik a hegymászás, a Magas Tátrában komolyabb hegyekben szoktam mászni úgy kétévente, ami nagy sikerélmény számomra. Nagy erőfeszítés és kitartás kell hozzá, de amikor az ember felér a csúcsra, akkor elfelejt minden nehézséget. Már az osztály dolgozói közül némelyekkel együtt is másztam hegyet, komoly holtpontokon jutottunk keresztül, éppúgy mint munka közben. Amikor tudja az ember, hogy bizonyos helyzetekben csak magára számíthat, kevésbé sodorja magát veszélybe. Feszültség levezetésére bélyeget is gyűjtök. Talán furcsán hangzik, de a bélyegek ide-oda tologatása, rendszerezése kikapcsol, megnyugtat. Ha véletlenül rátalálok egy hiányzóra, az örömmel tölt el. Szinte jobban várok egy csomag bélyeget, mint mondjuk egy vacsorát.

(A gyermekekről készült fotók, a szülők beleegyezésével készültek és kerültek megosztásra.)

/Szilágyi Szilvia/